Surface Studio se relativno jednostavno popravlja


Ekipa sa internet stranice ifixit.com ovih je dana imala priliku da rastavi Microsoft-ov vrhunski i ujedno skup AiO računar – Surface Studio. Zahvaljujući tome što je većina komponenti smeštena u postolje, popravak ovog računara za razliku od Apple-ovog iMac-a i nije previše težak posao.

Ipak ne treba očekivati velike mogućnosti popravaka jer je veći dio komponenti zalemljen na matičnu ploču. Ovo se posebno odnosi na procesor, grafiku i radnu memoriju. Jedina mogućnost kasnije nadogradnje je moguća izmjenom HDD-a i SSD-a koji dolaze u standardnim 2,5“ i M.2 formatima.

Problema neće biti ni kod izmjene napajanja i čitača memorijskih kartica (microSD) jer su i oni lako promjenjivi. Prilikom rastavljanja otkriveno je kako je Microsoft ugradio dva ventilatora, jedan veći za hlađenje CPU-a te jedan manji za hlađenje GPU-a.

Dobra strana Surface Studia je u tome što ako vam se pokvari ekran, lako ga je odvojiti od postolja. Ali, za otvaranje kućišta ekrana ipak ćete trebati specijalizovani alat jer je ekran sa kućištem spojen pomoću lepka.

Unutar ekrana Microsoft je smestio dosta elektronike (čak i jedan ARM čip) što mu je takođe "pomoglo" u dobivanju lošije ocene na ime lakoće popravljanja. Naime, unutar ekrana su smeštene tipke, senzori i zvučnici koje će biti teško zameniti u slučaju kvara.

iFixit-ovci su na kraju Microsoft-ovom Surface Studio računaru dali ocenu 5, od mogućih 10. Podsetimo, kako je Apple-ov 21,5-inčni iMac od iste ekipe godinu dana ranije ocenjen jedini comšto znači da je gotovo pa nepopravljiv od strane samih korisnika.

Ceo proces rastavljanja možete proučiti na iFixit-ovoj internet stranici, a video pogledajte ispod.



Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.