Windows 10 raste, ali raste i Windows XP


Microsoft je u aprilu 2014. godine ukinuo podršku za svoj operativni sistem star 15 godina, ali prema statistikama koje donosi NetMarketShare, Windows XP se još uvek nalazi na velikom broju računara, te je čak tokom proteklog meseca ostvario i mali porast udela.

Analitičari kažu da se Windows XP ne nalazi toliko na računarma privatnih korisnika, već ga koriste vlade i organizacije koje još nisu izvršile tranziciju na nove operativne sisteme zbog nemogućnosti kupovine novog hardvera, te nekompatibilnosti sa softverom koji koriste.

U svetu Microsoft-ovih operativnih sistema koji suvereno vladaju desktop računarima današnjice s udelom od 90,5 %, najzastupljeniji je Windows 7 s 47,17% udela, a iza njega je Windows 10 s 23,72% koji i dalje beleži rast, dok je treći možda pomalo iznenađujuće Windows XP koji drži 8,63% udela, što znači da je uspešniji i od Windows 8.1 OS-a koji se nalazi na 8,01% računara u svetu.

Analitičari upozoravaju da je ovako visoka pozicija Windows-a XP pomalo zabrinjavajuća obzirom na potpuni nedostatak bilo kakve podrške od strane Microsoft-a, pa su korisnici izloženi velikom bezbednosnom riziku, a to je posebno problematično kada se zna da OS još uvek koriste neke vladine organizacije.

Što se tiče operativnih sistema na desktop sistemima koji ne dolaze iz Windows sveta, sve verzije Mac OS X-a zajedno drže 6,74% udela, dok se sve distribucije Linux-a nalaze na 2,31% računara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.