Facebook lansira alate protiv lažnih vesti u Nemačkoj


Nakon što su nemačke vlasti predložile uvođenje zakonske odredbe kojom bi se Facebook kažnjavao sa 500.000 eura po svakoj objavljenoj lažnoj vesti, Áine Kerr, direktorka Facebook-ovog odeljenja "Journalism Partnerships", objavila je da će u Nemačkoj ubrzo biti pokrenuti nadogradnje koje će olakšati prijavljivanje lažnih vesti od strane korisnika, te provere od strane partnerskih organizacija koje će kontrolisati njihovu verodostojnost.

Mada su se mnogi podijelili oko toga je li Facebook odgovoran za lažne vesti koje objavljuju njegovi korisnici, najveća društvena mreža nije želela da čeka kaznu sudskih vlasti, već se očito preplašila mogućnosti da bude udarena po džepu, pa je odlučila nešto učiniti po tom pitanju.

Sistem će funkcionisati tako da će nakon prijave od strane korisnika, potencijalne lažne vesti biti prosleđene organizacijama koje su potpisnici "Poynter’s International Fact Checking Code of Principles" povelje, te proveravaju istinitost medijskih objava. Ukoliko te organizacije otkriju da se radi o lažnoj informaciji, svaka takva vest će u korisničkim news feedovima biti označena kao "osporena".

Zbog lažnih vesti Facebook je u poslednje vrijeme bio jako kritikovan, posebno u vezi proteklih američkih predsedničkih izbora, kao i zbog uticanja na parlamentarne izbore u Nemačkoj koji se tek trebaju održati sredinom ove godine. Nije poznato hoće li Facebook kažnjavati korisnike koji će objavljivati lažnjake, te kakav će biti tretman satire koja se takođe zna temeljiti na izmišljenim vestima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.