Tajvan osudio troje Evropljana koji su praznili bankomate pomoću malwarea


Troje Evropljana osuđeno je na Tajvanu na zatvorske kazne jer su kao deo međunarodne grupe cyber kriminalaca učestvovali u krađi oko 3,2 miliona američkih dolara iz nekoliko bankomata tamošnje Prve komercijalne banke.

Reč je o Andrejsu Peregudovsu iz Letonije, Niklaeou Penkovu iz Moldavije i Mihailu Colibabi iz Rumunije koji će nakon odslužene zatvorske kazne na Tajvanu (svako od njih dobio je pet godina zatvora) biti deportovani u svoje matične države.

Spomenuti osuđenici bili su deo grupe cyber kriminalaca koja je otkrila bezbednosnu rupu na serverima filijale pre spomenute tajvanske banke u Londonu, koji im je omogućio da sopstveni malware prošire po svim računarskim sistemima banke i njihovim bankomatima.

Grupa je delovala u parovima koji su proteklog leta u potpunosti ispraznili 41 bankomata tajvanske Prve komercijalne banke u tri tajvanska grada. Zahvaljujući bezbednosnim kamerama uhapšeni su spomenuti Evropljani te osuđeni zbog ilegalnog podizanja novca iz bankomata.

Prema tajvanskim policijskim službenicima, radi se o mnogo većoj kriminalnoj grupi. Na popisu za hapšenje tajvanske policije nalazi se još 19 osoba (jedan Australac, jedan Francuz i više osoba poreklom iz Istočne Evrope), koji su napustili Tajvan pre nego što ih je tamošnja policija uspela da uhapsi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.