U pripremi baterije sa ugrađenim usporivačem gorenja


Poznata je stvar da litijum-jonske baterije, koje nalazimo u svim modernim elektronskim uređajima, nose potencijalno veliki rizik od zapaljenja. Ovakav problem je uočen u mnogim uređajima koji dozvoljavaju savijanje ili lomljenje takvih baterija, a verovatno najpoznatiji ticao se prošlogodišnjeg Galaxy Note-a 7 i više slučajeva njegovog samouništenja. Ali, sada sa Stanforda stiže i predlog mogućeg rešenja tog problema.

Kako bi odgovorili na sve veću gustoću energije koju omogućavaju moderne baterije, a koje u sebi imaju vrlo zapaljive elektrolite, naučnici su osmislili "pametan" sistem koji ima zadatak da spreči uništenje uređaja dođe li do pregrijavanja baterije. Njihovo rešenje sastoji se od hemikalije (trifenil fosfat) koja deluje kao usporivač (retardant) gorenja, a koja je uronjena unutar spomenutog elektrolita.

Tamo smešteni retardant uklopljen je u kućište od posebnog termo-osetljivog polimera, koji se otapa u slučaju opasnog pregrejavanja baterije, preko 150°C. U slučaju da do pregrejavanja dođe, usporivač gorenja ispušta se u elektrolit i aktivo učestvuje u sprečavanju i gašenju eventualnog požara.

Prethodni pokušaji ugrađivanja retardanta u elektrolit imali su negativan uticaj na kapacitet baterija, ali ovo rešenje sa zaštitnim polimerom nema taj problem. Požari se, pokazali su testovi, na ovaj način unutar pregrejanih baterija gase u samo 0,4 sekunde.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2019 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.