WhatsApp opovrgava priče o backdooru


Nakon što smo u petak objavili Guardian-ovo otkriće koje pokazuje da bi WhatsApp mogao da bude prilično nebezbedan za korišćenje, te da bi obaveštajne agencije mogle od kompanije tražiti, i na kraju dobiti, pristup do inače kriptovanih poruka njegovih korisnika.

Nedugo po objavi ove priče u svetskim medijima se pojavilo i reagovanje iz Facebook-ovog WhatsApp-a u kojem, očekivano, demantiraju navode bezbednosnog stručnjaka koji je otkrio navedeni propust. "WhatsApp ne daje vladama zadnja vrata do svojih sistema i borio bi se protiv bilo kakvog zahteva da se ona izrade. Mogućnost istaknuta u Guardian-u služi kako se milioni poruka ne bi izgubili, a WhatsApp korisnicima pruža mogućnost bezbednosnih obaveštenja i upozorava ih na moguće rizike" – poručili su iz kompanije.

Open Whisper Systems, autori protokola koji WhatsApp koristi za enkripciju poruka, takođe su stali u obranu svog sistema i WhatsApp-a. Opisujući način promene kriptografskih ključeva i njihove verifikacije pojašnjavaju da bi u teoriji WhatsApp mogao uskočiti u komunikaciju (man-in-the-middle napad), ali i da bi ih se u tome vrlo lako otkrilo verifikacijom enkripcije koju aplikacija omogućava. "Način na koji WhatsApp manipuliše ključevima nisu zadnja vrata, već način na koji enkripcija funkcioniše", stoji među ostalim u njihovom reagiranju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.