Kim Dotcom sve bliže izručenju u SAD


Kontroverzni internet poduzetnik, a po mnogima i kriminalac, Kim Dotcom, već se godinama od američkog pravosuđa skriva na Novom Zelandu, te vodi pravnu bitku protiv izručenja. U SAD-u ga, naime, čeka suđenje zbog zarade koju je ostvario svojim servisom Megaupload, kršeći autorska prava brojnih filmskih i muzičkih studija. Na teret mu se stavlja i prevara, udruživanje zbog počinjenja raznih kaznenih dela, kao i pranje novca, a preti mu i do 20 godina zatvora.

Pravna bitka na Novom Zelandu, čini se, bliži se kraju, jer je sada tamošnji Visoki sud odlučio kako Dotcom može da bude izručen SAD-u po nekim tačkama optužnice – primarno onima koje se tiču pranja novca, prevare i urote.

Njegovi advokati kažu kako stvar još nije gotova jer iznad ovog suda postoje još barem dva na koja mogu uputiti žalbu. Sam Kim Dotcom smatra da će na kraju pobediti, jer Visoki sud nije odobrio njegovo izručenje zbog piraterije. Naime, po novozelandskim zakonima on je potpuno nedužan za kršenja autorskih prava koja je njegov servis omogućio.

Kako se "izvukao" iz optužbi za pirateriju, sada će s adovkatima pokušati dokazati da ga tužilaštvo SAD-a pre svega tereti za upravo to kazneno delo, a ne za prevaru i pranje novca. Isto tako se nada da će, nakon svega, ipak ostati da živi na Novom Zelandu umesto da trune u američkim zatvorima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.