Novi procesori samo za novi Windows 10


Od kada je Windows 10 postao službeno dostupan u julu 2015. godine, Microsoft pokušava nagovoriti sve korisnike starijih Windows-a da pređu na najnoviju verziju. Zavisno od tržišta to mu više ili manje uspeva, odnosno ne uspeva jer veliki broj korisnika i dalje koristi Windows 7.

Štaviše po brojnim forumima različiti profili korisnika (poslovni, privatni, gameri) navode kako oni nemaju nikakve namere da prelaze na Windows 10 jer je Windows 7 i dalje zakon. Suživot s Windows-om 7 im je donekle otežao Microsoft koji je još početkom 2016. godine najavio kako će budući procesori podržavati samo Windows 10 te kako podrške za stariju osmicu i sedmicu neće biti.

Intel je Microsoft-ovo proročanstvo ispunio sa Kaby Lake procesorima. Nakon čega su zaljubljenici u Windows 7 slamku spasa videli u AMD-u i njihovim budućim Ryzen procesorima. Smatrali su kako se AMD neće povesti za Intel-om jer bi im to osiguralo dodatne kupce. Ali, najnoviji izveštaj govori kako je AMD doneo istu odluku kao i Intel – procesori iz Ryzen serije od Windows-a će podržavati samo desetku. Iz AMD-a su poručili kako su svoje Ryzen procesore testirali i sa Windows-om 7 te s Windows-om 8, ali su na kraju odlučili kako će izbaciti drivere samo za Windows 10.

Budući da u svetu ima oko 40% računara koje pokreće Windows 7 biće zanimljivo videti kako će se u narednim mesecima kretati odnos zastupljenosti između sedmice i desetke. Naime, Microsoft, Intel i AMD neće promeniti svoje odluke tako da će zagovornici Windows-a 7 svoj budući hardver morati češće tražiti po oglasnicima nego u prodavnicama.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.