Švedski sud: Operater mora da blokira Pirate Bay


Još 2014. godine u Švedskoj je pokrenut sudski proces u kojem su Universal Music, Sony Music, Warner Music i švedski filmaši tužili tamošnjeg davaoca internet usluga Bredbandsbolaget (u vlasništvu Telenora), te zahtevali da svojim pretplatnicima onemogući pristup do piratskih sadržaja. Prvo je 2015. godine Okružni sud oslobodio operatera bilo kakve odgovornosti za pirateriju, ali sada je Apelacioni sud poništio tu presudu.

Prema najnovijoj presudi, objavljenoj juče, Bredbandsbolaget moraće svim svojim korisnicima blokirati pristup do poznatog torrent servisa The Pirate Bay, kao i do lokalnog portala za ilegalni streaming, Swefilmer. Propuste li to da učine, smatraće se suodgovornima za kršenje autorskih prava na tim stranicama, prenosi TorrentFreak. Juče naređena blokada mora biti na snazi naredne tri godine.

Očekivano, u Bredbandsbolaget-u smatraju da je njihova dužnost pretplatnicima omogućiti potpuno slobodni pristup Internetu, bez tehničkih prepreka do nekih stranica kakve sada sud zahteva.

Ova odluka, stoji u presudi, ima utemeljenje i u švedskim i u evropskim zakonima, te treba biti implementirana "u svetlu zakona EU". Jučerašnja presuda je i prvi ovakav presedan u evropskom pravnom sistemu, pa neki smatraju da bi sada nosioci autorskih prava unutar EU lakše mogli da dobijaju slične tužbe – jer su prema ovom viđenju ISP-ovi odgovorni za sadržaje kojima pristupaju njihovi korisnici. Postoji bojazan i da će ostali švedski operateri uskoro morati na temelju ove presude da implementiraju iste blokade.

U budućnosti bi eventualne slične presude mogle da dovedu do situacije gde širom EU operateri moraju strogo da paze i kontrolišu šta njihovi korisnici preuzimaju sa Interneta, kako ne bi postali suučesnici u krađi – upozoravaju iz Telenora.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.