U 4. kvartalu prodato 431 milion pametnih telefona


Istraživačka kuća Gartner juče je izašla sa svojom statistikom o prodaji smartfona u 4. kvartalu, ali i u celoj 2016. godini. Prema njihovim podacima, u razdoblju od oktobra do decembra, u svetu je prodato 431 milion smartfona, od čega 77 miliona Apple-ovih iPhone-a, čime je ova kompanija skinula Samsung s prvog mesta.



Tako Apple sada drži 17,9%, a Samsung 17,8% tržišta, s tim da je Samsung zabeležio osetan pad u odnosu na isti kvartal godinu ranije. Treći je Huawei s 40 miliona prodatih uređaja i 9,5% tržišta, četvrti Oppo sa 6,2%, a peti BBK Communication sa 5,6% udela. Drugi inače objedinjuje nekoliko kineskih brendova.



Ako gledamo celu 2016. godinu, Samsung je sa 306,4 miliona prodatih uređaja zadržao vodeću poziciju i udeo od 20,5%. Sledi ga Apple s 216 miliona prodanih iPhone-a i 14,4% tržišnog udela. Treći Huawei je prodao 132,8 miliona uređaja i ostvario udeo od 8,9%. U ovoj tableti treba uočiti da su i Samsung i Apple zapravo zabeležili pad tržišnog udela, i to zahvaljujući rastu ostale trojice.



Treća tabela nam pokazuje udeo svakog pojedinog operativnog sistema, i tu sada više nema iznenađenja. Android zauzima 81,5% tržišta, a iOS 17,9%. Windows Phone, koji se već neko vreme nalazi na samrti, pao je na 0,3%, dok udio klinički mrtvog BlackBerry-a sada zahtijeva nulu iza decimalnog zareza.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.