Android O je dostupan za developere, evo šta donosi


Kao što je to učinio prošle godine sa Android-om N, koji je kasnije dobio ima Nougat, Google je ove godine ponovio sa Android-om O, koji za sada još nema službeno ime. Dakle, na raspolaganju je Android O Developer Preview, koji je dostupan kroz Android Beta Program.

Factory image datoteke Za Android O dostupne su ovde, a od uređaja podržani su Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel C, Pixel i Pixel XL.

Prema rečima Google-ovih inženjera, Android O sadrži tzv. pozadinske limite za aplikacije, koji će određivati šta one u pozadini mogu da rade. Ovo će na kraju rezultirati manjom potrošnjom energije, ali i omogućiti developerima da kreiraju štedljivije aplikacije.

Novosti dolaze i u područiju obaveštenja, baš kao što se nedavno i nagađalo. Developeri će za sadržaj obaveštenja moći da definišu kategorije, što će korisnicima omogućiti veću kontrolu i precizniji odabir koja i kakva obaveštenja žele, a koja ne žele da primaju.



Takođe, Android O donosi i novi način grupisanja obaveštenja, što će omogućiti jednostavniji pregled polja sa obaveštenjima. Tu je i odlaganje određenih funkcija. Primera radi, obaveštenje o nekom događaju ćete moći odstraniti, ali će se ona nakon vremena ponovo pojaviti da vas podseti na konkretni događaj. Developeri će moći da biraju pozadinske boje obaveštenja, ali samo za "kritične" događaje, o čemu ćemo detalje očito saznati naknadno.

Funkcija o kojoj se takođe spekulisalo je PIP (picture in picture), dakle slika u slici. Ovo će vam omogućiti gledanje videa dok radite nešto drugo, naravno, ukoliko imate dovoljno veliki ekran. Sličnu stvar sada imamo u YouTube aplikaciji, koja će sada očito biti dostupna na nivou operativnog sistema.



Android O donosi još mnogo novosti, među kojima je XML podrška za fontove, aplikacije s prilagodljivim ikonama, bolja povezivost sa Chrome OS uređajima, a Android Runtime bi trebao da bude dvostruko brži od sadašnjeg.

Konačna verzija Android-a O biće dostupna na jesen, kada ćemo saznati i njegovo kršteno ime, a do tada će uslediti još tri Developer Preview verzije, dakle ukupno će ih biti četiri.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.