Kinezi se tehnologijom bore protiv krađe toalet papira


Tehnologija prepoznavanja lica koristi se za različite svrhe, a najnoviji primer upotrebe takve tehnologije stiže iz Kine.

Službenici zaduženi za upravljanje kompleksom Nebeskog hrama u Pekingu, koji se nalazi i na UNESCO-ovom popisu svetske baštine, muku muče sa problemom nestanka toalet papira u javnim toaletima koji se nalaze na područiju kompleksa.

Naime, postoje organizovane grupe stanovnika Pekinga koja kradu velike količine toaletn papira iz spomenutih javnih toaleta, koji onda koriste u sopstvenim domovima. Na taj način turisti koji posećuju Nebeski hram potencijalno ostaju bez toalet papira, a stvaraju se i nepotrebni dodatni troškovi.

Tom problemu nastoje da doskoče pomoću najmodernijih tehnologija. U tamošnje toalete je ugrađena tehnologija temeljena na prepoznavanju lica.

Konkretno, ta tehnologija je ugrađena u uređaj koji izbacuje toalet papir, svakom korisniku toaleta se skenira lice, nakon čega ima pravo na oko šezdesetak centimetara toaletn papira. Ukoliko želi još toalet papira, moraće da pričeka devet minuta te ponovno skenira svoje lice.

Metoda kontrole upotrebe toalet papira pomoću skeniranja lica izabrana je zbog higijenskih razloga te se trenutno nalazi u fazi testiranja. Ipak zabeleženi su i prvi slučajevi devastiranja takvih uređaja, čija se vrednost procenjuje na oko 660 evra.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.