Norveški portal udario na trolove: Prvo moraju da pročitaju vest da bi komentarisali


Norveški internet news portal NRKbeta, inače u vlasništvu državne medijske kuće NRK, uveo je pre dve nedelje novi način borbe protiv trolova, svađa, te potpuno nevezanih diskusija u komentarima ispod svojih tekstova.

Oni su, naime, vrlo jednostavnom metodom odlučili ograničiti komentare ispod nekih svojih članaka i to postavljanjem kratke ankete. Čitaoci moraju, pre nego što im se odobri komentarisanje, tačno odgovoriti na nekoliko pitanja koja se tiču sadržaja same vesti. Pitanja su postavljena u obliku ankete i nude ponuđene odgovore, od kojih je samo potrebno odabrati tačne. Tek nakon toga moguće je napisati komentar.

"Pokušali smo da pridonesemo kvalitetnijoj raspravi tako da proverimo znaju li komentatori o čemu pišu. Ako svi znaju o čemu se radi, imaju bolju osnovu za komentarisanje", pojašnjavaju svoj potez iz NRK-a. Osiguravanjem da čitaoci zaista pročitaju sadržaj (a ne primera radi samo naslov) vesti, postiže se veći kvalitet komentara i smanjuje se mogućnost svađe. Odgovaranjem na pitanja čitalac ima vremena da "ohladi" i razmisli, pa je samim time manje verovatno da će u afektu ostaviti ljuti komentar i tako započeti (ili nastaviti) svađu u komentarima.

Niko se ne nada da će ova metoda zaista u potpunosti eliminisati trolove i maliciozne komentare, ali Norvežani veruju da će u raspravama sada češće učestvovati oni posetioci njihovog portala koji su na to posebno motivisani – a ne samo oni koji su tu da "začine" diskusiju.

Pokaže li se ovaj pokus kao uspešan, NRKbeta će kratke ankete u budućnosti postavljati ispod svih članaka. Spavate li mirno, profesionalni trolovi?

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.