Otkriven malware StoneDrill koji špijunira i briše podatke


Kompanija Kaspersky Lab otkrila je novi malware pod imenom StoneDrill, koji sadrži napredne tehnike za špijuniranje inficiranih računara i sprečavanje detekcije.

StoneDrill dosta nalikuje crvu Shamoon, koji je otkriven 2012. godine. Njegova osnovna namena bila je brisanje podataka, a osnovne mete su mu bila industrijska postrojenja, posebno ona iz naftne industrije (zbog čega je neko vreme bila ozbiljno ugroženo i snadbevanje naftom). Prošle godine pojavio se Shamoon 2.0, na kojem se na početku spomenuti StoneDrill i temelji, ali donosi i neke naprednije funkcije.

StoneDrill sadrži i backdoor komponentu, koja služi za špijuniranje inficiranih računara. Napad na inficirane uređaje započinje ubacivanjem u memorijski proces korisnikova internet browsera, uz uključivanje dve različitih emulacionih tehnika za skrivanje od sandbox sigurnosnog softvera.

U kodu StoneDrilla pronađeni su napisi na farsi (persijskom) jeziku, a za sada nisu poznate informacije o šteti koju je on uzrokovao. Potvrđene su samo dve mete StoneDrilla, jedna se nalazi u Saudijskoj Arabiji, a druga u Evropi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2019 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.