Prvi koraci ka 5G u Norveškoj


Hirurški zahvati koje obavljaju roboti i automobili koji sami voze, samo su neke od stvari koje će zahvaljujući petoj generaciji mobilne mreže postati stvarnost. Nakon što je Telenor u avgustu 2016. godine testirao 5G brzine u Srbiji, ova kompanija je i u Norveškoj izvela testiranje.

5G tehnologija predstavljena je u Norveškoj u saradnji s kompanijom Huawei, a očekuje se da ona bude lansirana za javnu upotrebu u Norveškoj, 2020. godine.
„5G će biti osnova svih digitalnih komunikacija i predstavlja fleksibilan komplet alata za digitalizaciju društva. Norveška je važna testna laboratorija za uspeh nove tehnologije, a današnji test znači da smo napravili značajan korak u pravcu izgradnje digitalne budućnosti zemalja u kojima Telenor posluje“, rekao je Sigve Brekke, generalni direktor Grupe.

Višestruke mreže u jednom rešenju
Tokom testiranja, Naeem Zahid, lekar u Telenoru, objasnio je kako robot uz podršku 5G može da spasava živote trenutno postavljajući dijagnoze pacijentima i obavljajući hirurške intervencije koje zahtevaju visok stepen preciznosti. U industriji ribarenja, 5G će pružiti dugo čekano rešenje za podsticanje profitabilnosti celog sektora. To će biti postignuto zahvaljujući naprednim senzorima i analizi slike koja će moći da prati svaku ribu, kao i da odvaja one koje su zaražene.
Društveno korisne usluge, koje ranije nisu bile moguće, postaće ključni deo digitalnog života kako organizacija, tako i pojedinaca.

Telenor se susreće sa brojnim novim aplikacijama koje traže značajno veće brzine, brže vreme odziva mreže, odnosno manje kašnjenje, i snažnije mobilne mreže, nešto što 4G ne može da pruži.

Tehnologija 5G nudi izvanrednu fleksibilnost u pogledu usluga, a može da se prilagodi različitim potrebama korisnika koristeći istu, zajedničku infrastrukturu.

Šta nas očekuje

5G tehnologija stvoriće nova i dosad nepoznata korisnička iskustva. Stanovi, kućni aparati i automobili koristiće pametna rešenja na 5G mreži, kao na primer frižideri koji će slati obaveštavatenja o količini preostalog mleka.. Pametni automobil bez vozača stalno će biti u toku sa stanjem u saobraćaju i slobodnim parking mestima, dok će vozila međusobno komunicirati u saobraćaju kako bi izbegla sudare i saobraćajnu gužvu.

Tokom 2017. godine, Telenor će nastaviti da detaljno analizira i ispituje 5G tehnologiju kako u laboratoriji, tako i na terenu.

Tekst i foto: PR

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Ajd za automobile, al za sve ovo je do sada kabl bio valjda dovoljan ili WiFi. Nije ni bio potreban 5G


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.