Windows 10 će omogućiti blokiranje instaliranja desktop aplikacija


Tokom aprila ove godine Microsoft će korisnicima svojeg najnovijeg, a po njima i poslednjeg, operativnog sistema, Windows-a 10, u nadogradnji po nazivu Creators Update doneti nekolicinu novih značajki. O nekima od njih već smo izvještavali, a sada je, u zadnji čas, pridodana još jedna mogućnost.

Članovi Microsoft-ovog Insider programa već su primetili da se u testnoj verziji Windows-a 10 sa navedenom nadogradnjom može postaviti zabrana instaliranja "običnih" Win32 aplikacija. Uključite li tu opciju kao administrator, koja je po defaultu isključena, korisnici računara više neće moći na njega da instaliraju niti jednu aplikaciju osim onih koje se nalaze na službenom Windows Store-u.

U Microsoft-u kažu da bi ova mogućnost trebala održati računare bezbednim i pouzdanima, jer se na Windows Store-u nalaze samo dobro proverene aplikacije. Osim potpune zabrane, moguće je uključiti i opciju da se korisnicima samo prikaže upozorenje (prikazano na slici ispod ovog teksta) pokušaju li da instaliraju neku Win32 aplikaciju.

Održavate li računar baki, roditeljima, ili pak nestašnoj deci, ova mogućnost bi vam značajno mogla olakšati posao i sprečiti neupućene da na njega instaliraju "sve i svašta". Za one koji se žele potpuno osigurati, biće tu i, vrlo verovatno, Windows 10 Cloud verzija koja će podržavati isključivo aplikacije sa službenog Store-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.