Windows 7 bez podrške za Kaby Lake i Ryzen


Microsoft je već upozoravao korisnike da će procesori najnovije generacije raditi samo na Windows 10 operativnom sistemu, a sada je to odlučio dodatno naglasiti pa je na svojoj stranici podrške objavio koje greške vam mogu "iskakakati" ako na svoj računar opremljen Intel Kaby Lake i AMD Ryzen procesorima instalirate Windows 7.

Ukoliko pokušate na takvom računaru sa Windows-om 7 da nadogradite  operativni sistem dobićete obaveštenje “Unsupported Hardware. Your PC uses a processor that isn’t supported on this version of Windows and you won’t receive updates”, odnosno reći će vam da vaš da vaš operativni sistem radi na nepodržanom hardveru pa nećete za njega dobijati nadogradnje.

Pored toga, možete očekivati i drugu poruku u Windows Update prozoru koja će vam reći: “Windows could not search for new updates. An error occurred while checking for new updates for your computer. Error(s) found: Code 80240037 Windows Update encountered an unknown error.” Verovatno nije potrebno objašnjavati jer se svodi na isto - ako želite svojim novim hardverom izvući maksimum od operativnog sistema, nadogradite se na Windows 10.

S obzirom da je Windows 7 još uvek najpopularniji operativni sistem koji se nalazi na gotovo 50 posto PC računara u svetu, pretpostavljamo da će mnoge korisnike ovo prilično naljutiti jer ih Microsoft bukvalno siluje da pređu na OS koji koristi oko 25% korisnika.

Verujemo da to neće naterati vlasnike PC-a s novim procesorima da u nekom velikom broju iz protesta pređu na Linux, ali sigurno će neki među njima o tome dobro razmisliti, posebno ako krenu u istraživanje pa otkriju da većina softvera kakav trebaju postoji i za open-source operativne sisteme.

Nama će biti zanimljivo pratiti hoće li ovo izazvati rapidnu selidbu Windows 7 korisnika u Windows 10 okruženje, a vidjećemo i može li izazvati i kakvu stagnaciju u prodaji novog hardvera.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.