Chrome će dolaziti sa ugrađenim adblockerom?


Izvor informacija kojem se inače veruje, Wall Street Journal, objavio je kako u Alphabet-u, tj. Google-u, ozbiljno razmišljaju o tome da u svoj internet browser Chrome ugrade sistem za blokiranje reklama. Ovakav potez na prvu začuđuje, jer Google veliku većinu svog uspeha može zahvaliti upravo prodaji internet oglasa. Dodatno, njihov Chrome je najpopularniji browser na svetu, pa bi ugradnjom adblockera u njega kompanija počela da seče prilično debelu granu na kojoj sedi.

Da stvar bude gora, adblocker planiraju da ugrade i u mobilne i u desktop verzije Chrome-a, a on bi po defaultu bio uključen svim korisnicima. Pa jesu li u Google-u totalno sišli s uma, pitate se?

Odgovor je – ipak nisu. Cilj Chrome-ovog budućeg rešenja za blokiranje reklama nije eliminisati sve reklame s weba, nego filtrirati one koje značajno umanjuju korisničko iskustvo. Pre svega tu se misli na agresivne oblike oglasa, poput onih koji sami otvaraju pop-up prozore, te automatski pokreću video i/ili zvuk.

Jedna od opcija koju Google razmatra jest blokiranje samo takvih napadnih reklama, ali postoji mogućnost i da se na stranicama koje korisniku serviraju takve reklame blokiraju i sve ostale. Kako bilo, čini se da su u ovoj kompaniji krenuli u "veliko prolećno pospremanje" weba, s misijom da ga učine prijatnijim za korisnika i isplativim za one vlasnike web stranica koji se drže određenih pravila i – osnovne (web) pristojnosti.

Kako saznaje WSJ, Chrome bi navedenu mogućnost mogao dobiti već za nekoliko tjedana. Službena izjava iz kompanije kaže da ne komentarišu glasine i spekulacije. Ipak, kažu da "usko surađuju s Koalicijom za bolje oglase i oglašivačkom industrijom, te istražuju brojne načine na koje bi mogli podržavati tamo postavljene standarde".

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    pogodite koji oglasi ce ipak iskakati? Pa google ads, svi ostali vise srece u sledecem webu. Ali ce verovatno ipak postojati neki blocker i za ono sto pretekne kroz chrome filter.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.