I obični korisnici plaćaju otkup za uklanjanje ransomwarea


Većina istraživanja koja se bavi ransomwareom, kao žrtvama se uglavnom bavi samo kompanijama, dok se obični korisnici Interneta spominju mnogo ređe. Istraživanje kompanije Trustlook bavi se upravo ovim ovim drugim segmentom potencijalnih žrtava ransomwarea.

Oko 17% ispitanika koji su učestvovali u istraživanju priznali su da su bili žrtve infekcije malwareom, od čega je njih 38% priznalo da se odlučilo na plaćanje otkupnine, kako bi došli do svojih zaključanih podataka. Za otključavanje svojih podataka u proseku plaćaju između 100 i 500 američkih dolara.

S druge strane, od učesnika ispitivanja koji do sada nisu bili žrtve ransomwarea, samo je njih 7% spremno da plati otkupninu za zaključane podatke. Oko 48% učesnika ispitivanja uopšte nije zabrinuto da bi mogli da postanu žrtve ransomwarea s obzirom da njih 77% vrši backup svojih podataka na računarima i mobilnim uređajima.

Iz Trustlook-a korisnicima daju uobičajene savete poput saveta o backupu važnih podataka na barem jedan uređaj koji nije spojen na Internet te dodatan oprez pri kliku na link koji je došao putem elektronske pošte od nepoznatog pošiljaoca.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.