Italijan dobio odštetu jer je zbog mobilnog dobio tumor


Otkako je mobilnih telefona, naučnici pokušavaju da utvrde ugrožava li njihovo preterano korišćenje na bilo koji način ljudsko zdravlje – i do sada niti jedna studija nije pokazala direktnu vezu između upotrebe telefona i zdravstvenih problema korisnika. Ali, to nije sprečilo sud u talijanskom gradu Ivrei da tužiocu, inače zaposlenom Telecoma Italia, dodeli invalidsku penziju upravo zbog korišćenja mobitela.

57-godišnji Roberto Romeo tužio je svojeg poslodavca jer je tokom 15 godina na radnom mestu bio prisiljen aktivno da telefonira putem mobilnog, i to 3-4 sata na dan. Bezbednosni standardi kompanije pritom kažu da se telefoniranje duže od sat vremena karakterizuje kao "ozbiljno". Nesrećnom Romeu je nakon više godina takvog rada dijagnostifikovan benigni tumor na desnoj strani mozga, a on je zaključio da je ta bolest direktna posledica njegovog preteranog poslovnog telefoniranja.

Kako je zbog tumora izgubio i sluh na desnom uhu, odlučio je da tuži svoj poslodavca i na kraju je sud presudio u njegovu korist dodelivši mu invalidninu od oko 500 evra mesečno.

Ovo je prvi slučaj u svetu da je pravosuđe, a ne medicina, potvrdilo uzročno-posledičnu vezu između korišćenja telefona i nastanka tumora. Na ovu presudu još su moguće žalbe, a Romeo je za italijanske medije izjavio kako "ne želi da demonizuje mobilne telefone, ali da svi moramo da budemo svesni moguće štete i paziti kako ih koristimo".

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.