Objavljen Ubuntu 17.04 - Zesty Zapus


Canonical je pustio u opticaj najnoviju verziju Ubuntu-a – 17.04 - Zesty Zapus. Podsetimo, ovo izdanje je ujedno i jedno od zadnjih koje će stići s Unity interfejsom pre nego što Canonical u aprilu 2018. pređe na GNOME 3 (Ubuntu 18.04 LTS).

Od novosti koje nova verzija donosi sa sobom tu su: novi Kernel 4.10 koji je doneo podršku za Intel-ove Kaby Lake i AMD-ove Ryzen procesore te podrška za driverless štampače. Gameri su takođe dobili poboljšanja u vidu MESA 17.0.2 i X.Org Server 1.19.2.

Novost je i ukidanje Swap particije koja na novijim računarskim sistemima s većom količinom RAM-a i nije imala previše smisla. Zato je Canonical radije prešao na Swap File koji ne kreira posebnu particiju već datoteku čime korisnicima ostaje više slobodnog prostora na disku.

Zatim tu su i novije verzije aplikacija – LibreOffice 5.3, Firefox 52, Thunderbird 45, Nautilus 3.20.4 te Rhythmbox 3.4.1. Nova verzija kancelarijskog paketa donosi i mogućnost promene izgleda grafičkog interfejsa koje podseća na Microsoft-ov Ribbon interfejs.

Ubuntu 17.04 nije LTS izdanje što znači da će nadogradnje dobivati u narednih 9 meseci – do januara 2018. godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.