Otkrivena mreža botova koja uništava mrežne uređaje


Bezbednosni stručnjaci su otkrili niz napada kojima je cilj oštećenje rutera, laptopova i ostalih uređaja spojenih na Internet u toj meri da u potpunosti onemogući rad uređaja.

PDoS botovi (engl. Permanent Denial-of-Service) pretražuju Internet tražeći uređaje koji koriste Linux operativni sistem, a kod kojih se administrativnom interfejsu može udaljeno pristupiti koristeći fabrički zadate podatke za prijavu. Jednom kada bot pronađe ranjivi uređaj, dolazi do pokretanja niza naredbi koje brišu podatke skladištene na uređaju, onemogućavaju rad uređaja te prekidaju njegovu vezu s Internetom. Kada se u obzir uzmu vreme i trošak popravke samog uređaja, za tipičnog korisnika zaraženi uređaj je nepodoban za korišćenje i popravak.

U periodu od četiri dana tokom prošlog meseca, bezbednosni stručnjaci su iz kompanije Radware otkrili gotovo 2250 pokušaja PDoS napada na uređaje u tu svrhu razvijenom honeypotu. Napadi su dolazili iz dva botnet izvora, nazvana BrickerBot.1 i BrickerBot.2. BrickerBot.1 je u međuvremenu ugašen, ali je BrickerBot.2 nastavio s napadima te se pokušava spojiti sa uređajem u Radware honeypotu svakih dva sata. Navedeni botovi napadaju stvarne uređaje koji koriste fabrički zadata podešavanja te ne ostavljaju jednoznačne tragove po kojima bi korisnik mogao odrediti šta se dogodilo i zašto.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.