Recenzija: Huawei P10


Huawei P10 je naslednik prošlogodišnjeg modela Huawei P9, a predstavljen je na ovogodišnjem MWC-u krajem februara, zajedno sa većim 5,5-inčnim modelom Huawei P10 Plus, koji tek treba da stigne. Za razliku od LG-a G6, koji je predstavljen isti dan, Huawei P10 ne donosi revoluciju u dizajnu, odnosno ne obraća previše pažnje za novi trend drastičnog smanjivanja okvira u korist ekrana i promene odnosa stranica, već se fokusira na kameru, ali i uopšteno kvalitet izrade.

Donosi novi procesor HiSilicon Kirin 960 iz sopstvene proizvodnje, koji smo već upoznali na modelu Huawei Mate 9, 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije koja je dodatno proširiva microSD karticama. Tu su dve zadnje kamere za bolje fotografije, a sve pokreće novi Android 7.0 Nougat.

Šta sve Huawei-jev flagship za 2017. ima da nam pokaže i kakve je utiske na nas ostavio, pročitajte u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 5.1″ IPS LCD 1920 x 1080, 432 ppi gustoća
- SoC: HiSilicon Kirin 960
- CPU: 4x Cortex-A73 2,4 Ghz + 4x Cortex-A53 1,8 Ghz
- RAM: 4 GB
- Interna memorija: 32 / 64 GB, proširiva microSD karticama
- Povezivanje: WiFi, DLNA, A-GPS, Bluetooth, USB-C (USB 2.0), 2G, 3G, 4G
- Kamera: 20 MP mono + 12 MP RGB f/2.2, OIS, Dual LED, 4K
- Prednja kamera: 8 MP f/1,9
- Baterija: 3200 mAh
- Operativni sistem: Android 7.0 Nougat

Plus
- Kvalitet izrade
- Odličan ekran
- Hardver i performase
- Kamera
- Podržane memorijske kartice

Minus
- Touch tipka zahteva privikavanje
- Nije vodootporan
- 4K video snima u nestandardnom formatu

Dizajn i kućište

Kao i prošle godine, Huawei ne donosi ništa revolucionarno po pitanju dizajna. Iako je izgled telefona dosta upeglan i sređen u odnosu na prošlogodišnji model, ipak nisu prisutne drastične promene, kao one kod LG G6 ili Samsung Galaxy S8 smartphonea, gde su ivice drastično smanjene. Kućište telefona je dakle standardno, kao i kod većine drugih telefona.

Zadnja strana donosi dve kamere oko koje je sjajni okvir, dok je ostatak uređaj mat, barem u našem slučaju kod crnog modela. Zavisno od toga za koju boju se odlučite, leđa Huawei P10 telefona imaće drugačiju teksturu. Obični crni ima ravna mat leđa, dok recimo "dazzling blue" model ima hrapavu plavu teksturu, koja uspešno odbija otiske prstiju.



Desna ivica uređaja sadrži uobičajene tipke za podešavanje glasnoće i onu za uključivanje, s tim da je ova druga nposebno istaknuta crvenom bojom i blago nazubljena. Donji deo je rezervisan za spoljni zvučnik, USB-C ulaz, mikrofon i 3,5 mm audio jack. Na levom boku imamo fioku za SIM i micro SD kartice, dok na vrhu nalazimo samo sekundarni mikrofon.

Ukupan utisak prilikom držanja uređaja u ruci je odličan, naravno ukoliko 5,1-inčni ekran odgovara vašim potrebama. Za razliku od prethodnika, P10 donosi čitač otisaka prstiju ispod ekrana, tj. na kapacitivnoj home tipki, pa je samim time dosta jednostavniji za rukovanje. Kompaktan je, lepo leži u ruci, mada je i malo klizav, a u prednjem džepu ne predstavlja nikakvo opterećenje. S obzirom da je ovako tanak i elegantan, neće ga pokvariti ni neka tanka silikonska maskica. Jednu plastičnu maskicu dobijate na poklon u prodajnom paketu.




Kućište telefona izgleda dosta lepo i jednostavno, a ostavlja premium osećaj.

Treba istaći da ova tipka, ukoliko to želite, može sadržavati sve tri funkcije softverskih tipki, tako da vam na ekranu ostane više mesta za sadržaj. Običan kratki dodir na home tipku ima funkciju "nazad", duži pritisak povratak na početni ekran, a multitasking pozivate kratkom gestom povlačenja prstom. Ovakav način korišćenja zahteva određenu dozu privikavanja, posebno ukoliko ste ranije koristii iPhone.

Ekran

Huawei i ove godine odoleva pritisku konkurencije pa svoju P10-tku oprema standardnim 1080p IPS NEO LCD ekranom u dijagonali 5,1 inča i sa 432 ppi, što je više nego dovoljno za sam smartphone, ali nedovoljno ukoliko želite da ga koristite u nekom od VR uređaja. U tom slučaju je bolje posegnuti za modelom P10 Plus, čiji ekran dolazi u QHD rezoluciji i sa dijagonalom od 5,5 inča.



Ovaj IPS ekran karakteriše visok kvalitet prikaza. Osim oštrine, vidljiv je i izvrstan prikaz boja, kontrast, ali i pozadinsko osvetljenje koje osigurava odličnu vidljivost na suncu. Prijatan je za korišćenje kako unutra, tako i napolju.

Ekran je zaštićen Gorilla Glass 5 slojem, ali Huawei je i preko njega zalepio foliju, koju možete, a ne morate ukloniti.

Hardver i performanse

Huawei P10 pokreće isti čip kao i Huawei Mate 9. Radi se o procesoru iz Huawei-jeve sopstvene radionice – Hisilicon Kirin 960, kojeg možemo svrstati u istu generaciju sa Snapdragon-om 820, odnosno 821.

Bilo je nekih nagađanja da će Huawei pre predstavljanja novog flagshipa lansirati i novi procesor, ali to se nije dogodilo, a istini za volju, preke potrebe za tim i nema. Uostalom, videli smo da i LG-ev flagship za ovu godinu stiže s prošlogodišnjim procesorom.

Što se tiče RAM-a, 4 GB je dovoljno i za najteže zadatke, što smo do sada više puta utvrdili. Tako Huawei P10 radi glatko i sa lakoćom obavlja najzahtevnije zadatke, što uključuje napredne grafičke igre, u kombinaciji s većim brojem otvorenih aplikacija. Recimo, na modelu sa 64 GB interne memorije, dostupno vam je oko 52 GB. Ukoliko vam je to malo, podržane su microSD memorijske kartice do 256 GB kapaciteta. USB OTG je takođe podržan.

Ukoliko su vam benchmark testovi bitni, recimo da je Huawei P10 je na AnTuTu benchmark-u postigao oko 130.000 bodova, što ga svrstava uz bok sa kolegom Mate-om 9, ali i s top modelima drugih proizvođača s kraja prošle godine.

Povezivanje

Za Huawei P10, prijem signala ni u područiju slabije pokrivenosti nije problem. Jačina telefonske slušalice je na zavidnom nivou, iako je ne možemo svrstati u najglasnije na tržištu. Isto vredi i za spoljni zvučnik, koji se nalazi na dnu kućišta.

Uređaj za povezivanje kablom koristi USB-C konektor, ali samo sa USB 2.0 brzinama prenosa podataka. Što se tiče frekvencija, ne trebate brinuti jer je P10 prilagođen EU tržištu i svim 3G i 4G spektrima koji su ovde u upotrebi.

Čitač otisaka prstiju, sada postavljen na prednju stranu je jedan od bržih i preciznijih na tržištu. Radi dosta dobro, a videli smo da se može koristiti i umesto navigacionih tipki. FM Radio ipak nije podržan.

Softver

Svaki proizvođač telefona uglavnom koristi neku svoju nadogradnju interfejsa. Huawei P10 tako dolazi sa Android-om 7.0 Nougat, a preko njega donosi tradicionalnu EMUI nadogradnju interfejsa, ovde u verziji 5.1.

Vizuelne izmene su dosta sitne, ali zato Huawei-jeva EMUI 5.1 nadogradnja interfejsa donosi značajne novosti ispod haube. Tako je na raspolaganju novi RAM managment, koji za svaku aplikaciju alocira nešto više memorije nego što je uobičajeno, čime se ona duže zadržava u memoriji i kasnije brže pokrene. U teoriji to izgleda tako, ali u praksi neko bitno povećanje nije vidljivo, jer je za to potrebno nešto duže korišćenje.



Novost u odnosu na starije verzije EMUI interfejsa, poboljšan je i odaziv na dodire i geste. Naime, Huawei je ovdje uveo "Ultra response" funkciju, koja dodire registruje brže, a time i brže reaguje. Verovatno vam je već poznato da zadata podešavanja EMUI interfejsa ne prikazuju poseban meni sa aplikacijama, već ih sve drži na početnim ekranima. Ukoliko ipak želite da ga koristite, moraćete ga omogućiti u podešavanjima. Nadogradnju je doživela i galerija, koja sada nudi grupisanje fotografija po uzoru na Google-ovu Photos aplikaciju, a omogućava i kreiranje kratkih animacija po uzoru na već postojeća rešenja drugih proizvođača.

EMUI donosi i pomoćnu virtelnu tipku koju možete smesiti na bilo koju ivicu ekrana, a sadrži tri standardne navigacione tipke, prečicu za čišćenje cachea i brzo zaključavanje.

Od dodatnih aplikacija, na uređaju se nalaze Facebook, Instagram, TripAdvisor i Booking.com, ali ako ih ne koristite, možete ih deinstalirati. Tu je još i nekolicina Huawei-jevih uslužnih aplikacija, koje vam isto tako mogu biti od koristi, ali ih ne možete deinstalirati.

U suštini, softver radi lepo i fluidno, što je možda najbitnije. Sam izgled će se nekima svideti, a nekima, kao npr. nama neće. Srećom, uz neku drugu temu to je moguće poporaviti.

Kamera

Huawei na svom top modelu poseban naglasak stavlja na kameru koju je razvio u partnerstvu sa Leicom. P10 tako dolazi sa dvostrukom kamerom, koja kombinuje 20-megapikselnu crno-belu i 12 MP kameru u boji. Kombinacijom ove dve kamere dobivaju se bolji rezultati u slabijim svetlosnim uslovima, ali i dodatni trikovi kod refokusiranja i npr. postizanja Bokeh efekta, tj. zamućivanja pozadine. Kolor kamera je optički stabilizovana, a donosi i PD autofokus, što će dodatno podići kvalitet fotografija.

Huawei je poradio i na interfejsu kamere, koje je sada donekle logičnije organizovano, ali svakako računajte da će vam biti potrebno neko vreme da naučite gde se koja funkcija nalazi. Ono što je sada jednostavnije rešeno je prečica za odabir simulacije promene otvora blende. Nalazi se na vrhu desno, a jednostavnim povlačenjem prstom gore-dole postižete željeni nivo zamućenja onog dela kadra kojeg prethodno definišete prstom.



Na desnoj strani nalazi se meni za prebacivanje iz foto načina u video, kao i prečica za galeriju. Mala strelica do tipke za okidanje otvara Pro način, u kojem možete menjati ISO osetljivost, brzinu zatvarača, način fokusiranja, balans bele boje i posvetliti, odnosno potamniti fotografiju. Na levoj strani odabiremo načine snimanja (širokougaono ili portret), a tu se nalazi i prečica za uključivanje blica i promenu orijentacije kamere.

Ako želite još podešavanja, dodatne opcije se pozivaju gestama. Povlačenjem prstom po ekranu udesno, dobijate načine snimanja, među kojima se nalaze crno-beli snimak, video, HDR, panorama, noćni način, Time-lapse, usporeno snimanje, skeniranje dokumenata, vodeni žig, a dodata je i nekolicina trikova. Povlačenjem udesno otvara se meni sa podešavanjima, koji sadrži opcije dodavanja geo oznake, uključivanje samookidača, upravljanje načinom rada kamere i sl.

Kvalitet fotografija je, kao što je i očekivano, na vrlo visokom nivou, kako u idealnim uslovima, tako i u zatvorenom prostoru. Nešto manji otvor blende (f/2.2) u specifikacijama ne bi trebao da vas zabrinjava, budući da je za postizanje većeg kvaliteta u lošijim uslovima zadužena crno-bela kamera, koja je zbog nedostatka Bayerovog filtera u startu u prednosti pred kolor kamerama.

Na fotografijama u praktično svim uslovima vidljiva je velika količina detalja i velika doza oštrine. Naravno, opšti kvalitet pada srazmerno smanjivanju raspoloživog svetla. S druge strane, u noćnim uslovima kamere Samsung-a Galaxy S7 ili npr. iPhone-a 7 još uvek ostvaruju za nijansu bolje rezultate, ali će Huawei P10 bez obzira na to zadovoljiti veliku većinu korisnika.

Bokeh efekt je takođe donekle poboljšan. Za razliku od prošlogodišnjeg modela, P10 bolje računa udaljenosti, što rezultuje većom preciznošću i odnosu fokusiranih i nefokusiranih objekata. Kad je video u pitanju, možemo reći da njegov kvalitet odgovara kvalitetu fotografija. Na dnevnom svetlu imamo vrlo jasnu situaciju i veliku količinu detalja. Ovo važi i za zatvoreni prostor ukoliko je količina veštačkog svetla dovoljna. U noćnim uslovima vidimo povećanu dozu šuma, što je i normalno, ali oštrina ostaje na solidnom nivou. U svim uslovima od velike pomoći je optička stabilizacija.



Takođe, ovde treba spomenuti i to da uređaj snima video u 4K rezoluciji, ali za to koristi HEVC codec koji nije uvek podržan od strane velikog broja playera na tržištu. Budući da ga ne prihvata čak ni YouTube, donosimo samo primere snimljene u 1080p rezoluciji.

Prednja kamera dolazi sa 8 MP senzorom. Kvalitet fotografija snimljenih ovom kamerom je solidan zahvaljujući f/1,9 otovru blende, iako moramo primetiti da bi mogla da malo brže fokusira.



Baterija

Huawei P10 opremljen je sa 3200 mAh baterijom, dakle s kapacitetom nešto većim od prethodnika, koji je raspolagao s 3000 mAh. Ovaj kapacitet je dovoljan za uobičajeno jednodnevno korišćenje, ali ništa više od toga. Ako ste zahtevniji korisnik, dakle ako uređaj koristite intenzivno, punjač bi vam mogao zatrebati i u popodnevnim satima. Iako se generalno ne radi o ispodprosečnoj autonomiji, mogla je da bude i bolja.

Štednja baterije je rešena na dosta dobar način, tako da isključite pozadinsku sinhronizaciju aplikacija koje vam ne trebaju. Ipak, ovde pripazite na npr. WhatsApp i slične servise koji koriste push obaveštenja, jer ako njih isključite, ostaćete nepovezani.

Brzo punjenje će biti od velike koristi, a nudi uobičajene vrednosti. Dakle za nekih pola sata, baterija će se napuniti do 50% kapaciteta, a za nešto više od punog sata – do vrha.

Utisak

Ove godine Huawei se nije puno opterećivao napretkom svog flagshipa u odnosu na prošlogodišnji model. Iako ne donosi veće novosti, P10 je dosta bolje dizajniran i kvalitetnije izrađen u odnosu na P9. Tako smo prošle godine, primera radi, upoznali dvostruku kameru koja je omogućila simulaciju Bokeh efekta, a on je ove godine vidljivo poboljšan. Nov je i procesor, što je bilo za očekivati, a sada i osnovni model dolazi sa 4 GB RAM-a.



Ukupan utisak je odličan. Home tipka će zahtevati proces privikavanja, ali uvek možete da koristite i softverske, mada onda onda fizičko polje nema baš puno smisla. Ono što je bilo zanimljivo - pritisak na home dugme uglavnom nije davao nikakav feedback. Dešavalo se da ponekad zavibrira, ali u većini slučajeva ne. Nismo sigurni, da li je to greška do test modela ili generalni problem, ali ako jeste verovatno će biti rešeno nekim sledećim ažuriranjem.

Jedina bitna mana je što uređaj nije vodootporan. Iako ovo većini nije važno, smatramo da bi uređaj ove cene morao da poseduje vodootpornost, za svaki slučaj.

Naravno, Huawei P10 je prvenstveno namenjen korisnicima kojima je 5,1-inčni ekran dovoljan, a oni kojima je potreban veći, svakako savetujemo da pričekaju P10 Plus, koji bi uskoro trebao da stigne na test.



Uređaj je dostupan u prodaji, a možete ga pronaći u Telenoru. U standardnoj ponudi, dostupan je u Premium+ paketu za 1 dinar uz ugovor na 24 meseca, a ako se odličite za neki manji paket, možete ga kupiti na 6 rata. Inače, dostupan je i na 12 ili 24 rate po ceni od 83.520, uz šta možete uzeti bilo koju postpaid tarifu sa 30% popusta. Svakako, predlžemo da ovde pogledate cene i razmotrite najbolje opcije.

Da li se isplati i treba li ga kupiti? U suštini, ako želite top model za manje para, to je to, kupite. Galaxy S8 je skuplji, LG G6 biće sa cenom u rangu S8, a HTC 11 (ili kako će se već zvati) je još daleko. iPhone 7 je takođe dosta skuplji. U ovom rangu trenutno je recimo Galaxy S7, ali mi bi svakako pre izabrali novije, odnosno Huawei P10.

Uređaj na test ustupio: Telenor Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
6
  1. Анониман kaže,

    Moj sledeci telefon, definitivno


  2. Анониман kaže,

    Nije mi jasno, trebali su bar vodootpornost da dodaju


  3. Miki kaže,

    U sustini dobar je, ali nije puno napredovao u odnosu na P9


  4. Анониман kaže,

    i koji je tačno razlog da sa P9 (ili nekog drugog prošlogodišnjeg flagshipa) pređem na P10? kod samsunga i lg-a je to sasvim jasno. a čini mi se da i htc sprema nešto potpuno novo, što će naterati ljude da razmisle o novoj kupovini.


  5. Luka kaže,

    Dizajn je los a ostalo je super



Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.