Samsung kreće s proizvodnjom druge generacije 10nm procesora


Taman sada kada su počeli da dolaze prvi telefoni sa Snapdragon-om 835, stiže i vest kako Samsung priprema početak proizvodnje druge generacije 10-nanometarskih čipova.
Prva generacija u koju pripadaju i trenutno najnoviji Snapdragon 835 te Exynos 8895 izrađeni su u 10-nanometarskom LPE procesu. Skraćenica LPE odnosi se na Low Power Early. Kako bi na vreme imao odgovor na konkurentska rešenja Samsung sada radi na novom 10-nanometarskom proizvodnom procesu naziva LPP što je pak skraćenica za Low Power Plus proces.

Novi LPP proces bi u odnosu na postojeći LPE proces trebao da donese 10% bolje performanse i 15% manju potrošnju što će na kraju rezultovati nešto bržim i nešto manje energetskim zahtevnim procesorima (SoC-evima) za mobilne uređaje.

Kao primer prelaska s prve LPE na drugu LPP generaciju može nam poslužiti Samsung-ov Exynos 7420 koji je stigao unutar telefona Galaxy S6 i koji je bio izrađen pomoću 14-nanometarskog LPE procesa dok je Exynos 8890 iz Galaxy-ja S7 bio izrađen pomoću 14-nanometraskog LPP procesa.

Proizvodnja novih LPP SoC-eva bi trebala da krene u nekom trenutku tokom zadnjeg tromesečija ove godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.