Etiopija ima ''bakomate'' za piratske sadržaje


U Etiopiji se pojavio novi način distribucije piratskih filmova. Zaboravite na torrente, presnimavanje CD-a ili DVD-a, ili pozajmljivanje istih od prijatelja – afrički korisnici do piratskih filmova sada mogu da dođu i u sred trgovačkog centra, i to putem nimalo skrivenog samoposlužnog aparata. Jedan takav "bakomat" za piratske filmove fotografisao je čitalac stranice TorrentFreak, te im poslao slike.

Vidljivo je da je reč o uređaju koji izgleda poput bankomata, a prema opisu jasno je da ga se koristi za manje časne i sasvim ilegalne radnje. Ovaj automat, nazvan SwiftMedia, nalazi se u nekoliko trgovačkih centara All Mart u Etiopiji.Bilo ko može došetati do njega, tapkanjem po ekranu osetljivom na dodir odabrati neki od ponuđenih filmova, TV emisija, dokumentaraca ili čak pesama. Sve što je potrebno jeste odabrati željene sadržaje, u USB ulaz utaknuti svoj stick, te platiti i pričekati da se odabrani piratski sadržaji na njega presnime.

Cena? Prava sitnica – jedan film, zavisno od vrste i starosti, košta, preračunato, od 15 do 25 dinara. Zanimljivo, stariji filmovi su na ovom automatu skuplji od novijih. Spomenuti čitalac koji je snimio ovaj uređaj kaže kako se na njemu novi filmovi nađu isti dan kada se pojave i u svetskim bioskopima, a u trgovačkom centru čak postoji i zaposleni koji "održava" aparat i puni ga novim filmovima.

A šta s autorskim pravima? U Etiopiji, očito, za njih nikoga nije preterano briga.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.