Google Maps rešava međugranične sporove


Poznati Google-ov kartografski servis Google Maps mogao bi uskoro da posluži za rešavanje jednog međugraničnog problema starog 70 godina. Reč je o pitanju razgraničenja između Afganistana i Pakistana koji se pojavio 1947. godine kada je Pakistan postao neovisna država.

Granica duga 1500 kilometara predmet je spora dve zemlje s obzirom da se službena afganistansko-pakistanska granica proteže duž takozvane Durandove linije (kao nekadašnje službene granice između Afganistana i kolonijalne Britanske Indije). Afganistanski nacionalisti bi granicu svoje zemlje sa Pakistanom voleli da vide na reci Ind (dakle, na trenutnoj teritoriji Pakistana).

Prošlonedeljno nasilje u kojem je stradalo osam civila, kada su pakistanski geološki stručnjaci posetili sporna sela na svojoj granici s Afganistanom, rezultovalo je međusobnim dogovorom između dve države. Geološki stručnjaci iz obe zemlje sada će zajednički sprovesti ispitivanja te će se pritom služiti i Google Maps servisom te GPS-om.

Zanimljivo je kako Google Maps prikazuje granice u odnosu na zahteve određene zemlje, tako na primer indijski korisnici na indijskoj verziji Google Maps-a vide spornu regiju Kašmir u sastavu svoje zemlje, dok u pakistanskoj verziji Google Mapsa, Kašmir vidljivo pripada Pakistanu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.