Milioni Android smartphonea su izloženi hakerima


Grupa istraživača je ustanovila da stotine aplikacija dostupnih na Google Play-ju imaju bezbednosni propust koji omogućava hakerima da ukradu podatke miliona korisnika smartphonea s operativnim sistemom Android.

Analize su pokazale da problem leži u aplikacijama koje kreiraju otvorene portove na telefonima, kao što je aplikacija WiFi File Transfer. To je poznat problem kod kompjutera, ali ranije nije sistematski proučavan kada je reč o smartphoneima.

Tim sa Univerziteta Michigan je koristio posebne alate za skeniranje 24.000 aplikacija, a pronađeno je 410 potencijalno ranjivih aplikacija od kojih je najmanje jedna preuzeta više miliona puta.

Manuelnim proverama je utvrđano da je 57 od 410 aplikacija zaista ranjivo, a tim istraživača je obavio i nekoliko demonstracija različitih napada te pokazao kolika opasnost zaista preti korisnicima uređaja s Android-om.

Pomenuti broj aplikacija širom otvara vrata hakerima. Kompanija Google, koja je kreirala operativni sistem Android, za sada se nije oglasila.

Dobra vest je to što postoji lagano rešenje problema, a to je brisanje rizičnih aplikacija.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.