Nosivi uređaji nisu precizni u merenju potrošnje kalorija


Naučnici sa Univerziteta Stanford sproveli su istraživanje o preciznosti podataka koje su prikupili neki od modernih nosivih uređaja.

U istraživanju je testirano sedam različitih nosivih uređaja: Apple Watch, Basis Peak, Fitbit Surge, Microsoft Band, Mio Alpha 2, PulseOn i Samsung Gear S2. Takođe, u istraživanju je učestvovalo oko 60 dobrovoljaca (31 žena i 29 muškaraca) različitih godišta, rase, boje kože i indeksa telesne mase koji su ispitivani dok su vozili sobni bicikl i trčali na pokretnoj traci.

Podaci dobijeni sa nosivih uređaja potom su upoređeni s podacima dobijenim pomoću profesionalne medicinske opreme za merenje otkucaja srca i ugljen dioksida u dahu. Većina nosivih uređaja pokazala se vrlo preciznima u merenju otkucaja srca, s faktorom greške od 5% što je u rangu profesionalnih medicinskih uređaja.

Međutim, nosivi uređaji se nisu pokazali dobrima u merenju potrošnje kalorija na osnovu prethodno unesete visine i indeksa telesne mase. Najbolji rezultat nosivih uređaja bio je faktor greške od 27% (Apple Watch, Fitbit Surge), a najgori rezultat faktor greške od čak 93% (PulseOn). Za poređenje, od profesionalnih uređaja za merenje potrošnje kalorija očekuje se faktor greške koji je niži od 10%.

Celokupne rezultate istraživanja možete pogledati na sledećem linku.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.