Otkriven alat za praćenje dokumenata Microsoft Office-a koji koristi CIA


Wikileaks je objavio novi set dokumenata iz svoje Vault 7 serije koji opisuju alat pod nazivom Scribbles koji CIA navodno naziva još i "Snowden Stopper", čija uloga je praćenje dokumenata MS Office-a.

Alat je napravljen tako da u Office-ove dokumente koje se želi zaštititi i pratiti stavlja poseban "mamac-tag". Ukoliko neko ukrade poverljivi dokument sa zaštićenih servera i računara državnih agencija, CIA može pratiti "mamac" i tako doći do izvora koji ga je prekopirao, odnosno do obaveštajca koji objavljuje stvari koje ne sme kao što je to činio Edward Snowden.

Wikileaks kaže da Scribbles omogućava off-line predprocesiranje Microsoft Office dokumenata, a u osnovi je "watermarking alat". Prema objavljenim podacima ispada da se alat koristi od 2013. godine na Windows-u od verzije 8.1 x64, te u Office-ima od verzije 97 do 2016, no ne radi sa Office 95 dokumentima.

Kako se čini Scribbles radi samo s Microsoft-ovim dokumentima, što znači ako sadržaj iskopirate recimo u dokument Open Office-a ili LibreOffice-a watermarkovi i URL-ovi neće biti vidljivi onima koji vas proganjaju. Zajednica otvorenog koda opet ima razloga za radost.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.