Pad sistema koštaće British Airways oko 15 milijardi dinara


British Airways, nacionalna aviokompanija Velike Britanije, proteklog vikenda  je imala velikih problema uzrokovanih padom informatičkog sistema. Njihov celokupni IT sistem je prestao da funkcioniše – od web stranice pa do sistema koji regulišu rasporede letenja i ukrcavanje putnika i prtljage, ništa nije radilo kako treba.

Iz tog razloga je oko 75.000 putnika bilo zapelo na aerodromima, u avionima, nije moglo da nastavi ili započene putovanje, ili je pak ostalo "zarobljeno" negde daleko od kuće. Iz kompanije su probleme rešavali čak tri dana, a juče je poslovanje vraćeno u normalu.

Ali, posledice ovog katastrofalnog incidenta mogle bi da budu vrlo skupe. Iz British Airways-a je poručeno kako će visina troškova koje će kompanija imati zbog naknade štete putnicima (prema zakonima EU) iznositi garantovano više od 100 miliona funti. Pridodamo li tome sve ostale troškove koje bi trodnevni problemi u poslovanju mogli da generišu, cena jednog pada sistema mogla bi da premaši i, preračunato u našu valutu, 15 milijardi dinara. Tu nije uračunat pad vrednosti cele kompanije, čija je vrednost na berzi zbog ovoga pala za oko 4%.

Juče je potvrđeno i da je otkriven uzrok celog pada sistema. Naime, u subotu je došlo do problema u snadbevanju električnom energijom – zbog strujnog udara na jednoj od lokacija opterećenje je moralo da bude prebačeno na rezervni sistem snadbevanja, koji nije funkcionisao kako treba. To je verovatno dovelo do nesinhronizovanosti u podacima, čime je u rasporedima aviona i putnika došlo do kolizija, i samim time do ogromnog zastoja u radu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.