PayPal optužio Pandoru za krađu logotipa


Pandora, servis za internet streaming muzike, prošle godine u oktobru je predstavio svoj novi vizuelni identitet. Prilikom redizajna vodili su se jednostavnim linijama i bojama, pa su kao logotip svoje kompanije i pripadajućih mobilnih aplikacija odabrali plavo slovo "P" (bez rupe), na beloj podlozi.

Međutim, prilikom izrade tog logotipa dizajneri očito nisu pazili na to da on bude sasvim jedinstven, pa su izradili znak vrlo sličan onome koji već neko vreme koristi PayPal. Nesreća je u tome da obe kompanije predstavljaju slova "P", a i PayPal se odlučio na kombinaciju plavog slova (opet bez rupe) na beloj podlozi. Kako su oni svoj novi znak predstavili još u proleće 2014. godine, odlučili su da tuže Pandoru za kršenje autorskih prava.


Levo: Pandorin logotip; desno: PayPal-ov logotip

U tužbi navode da je Pandora ukrala "kultni" znak koji su izradili nakon studioznih proučavanja toga šta bi on trebao da predstavlja, a to su stvari poput "jednostavnosti, pristupačnosti, i sigurnosti". Rupa iz "P" izbačena je zbog bolje čitljivosti, a boje su odabrane kako bi istakle "poverenje i vitalnost", te bile u skladu s ostalim vizuelnim elementima koje PayPal koristi. Jednostavan i oštar oblik predstavlja tehnologiju, dok je nagib slova tu kako bi iskazao "inovaciju, pokret i napredak".

Pandorin logotip oduvek je sličan njihovome, smatraju, te ih korisnici lako mogu zameniti – što umanjuje kvalitet korisničkog iskustva prilikom plaćanja PayPal-om. Ovu tvrdnju potkrepili su i tvitovima zbunjenih korisnika, a od Pandore traže da prestane da koristi ovaj logotip, te zahtevaju naknadu štete skladno američkim zakonima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.