Ransomware kriminalci imaju nižu cenu otkupa za siromašne zemlje


Ljudi koji se bave distribucijom ransomwarea, vrste zloćudnih programa koji kriptuju sadržaj računara i za otključavanje traže otkupninu, baš se i ne mogu uzeti kao neke moralne vertikale. Ali, ne može se poreći da imaju "nos" za zaradu, budući da napadi ove vrste u svetu ne jenjavaju, a uvek se nađe onih spremnih platiti da im se vrati pristup sopstvenim podacima.

Ali, neki cyber kriminalci svom "poslu" pristupa i sa ekonomske strane. Naime, nedavno je otkriveno kako se ransomware Fatboy koristi poznatim ekonomskim merilom kupovne moći, takozvanim Big Mac indeksom koji je osmislio časopis The Economist. Ovaj ransomware tako žrtvama koje dolaze iz siromašnijih zemalja naplaćuje manju otkupninu za povrat podataka nego što je to slučaj sa žrtvama iz bogatijih zemalja.

Hoćete li autora ovog malwarea zbog toga osuditi kao nemilosrdnog gada koji od svih izvlači maksimalno koliko proceni da bi mogao dobiti, ili ćete ga pak prihvatiti kao "dobrotvora" ili modernog Robina Hooda koji daje popust siromašnima, ostavljamo vama na volju.

Mogli bismo zaključiti da je ovde reč o "preduzetniku" koji se snalazi najbolje kako zna – pa makar to značilo i korišćenje ekonomskih pokazatelja za što efikasniju ucenu. Ako znamo da autor Fatboy-a zarađuje i tako da svoj ransomware prodaje kao uslugu (Ransomware as a servise, RaaS) na jednom ruskom forumu, čini se se zaista radi o nekom vrlo ambicioznom. Koliko će daleko tako dogurati, videćemo.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.