Recenzija: Samsung Galaxy S8


Nakon većeg, Galaxy-ja S8+, red je došao i na manji ovogodišnji top model. Iako je manji, donosi istu snagu i impresivni ekran kao njegov veći brat. Čak se može reći da su manji gabariti donekle eliminisali neke mane.

Galaxy S8 donosi zaista imresivan podatak kada je u pitanju kućište. Naime, ono je tek zanemarivno veće od prošlogodišnjeg Galaxy S7 modela ili iPhone-a 7, a ima veliki ekran od 5,8 inča.

Sve manji prazan prostor oko ekrana je neizbežna budućnost i pravac u kome će se industrija kretati dok se ne dogodi neki veći napredak, poput savitljivih ekrana.

U ovoj recenziji ćemo se pre steva osvrnuti na razlike između S8 i S8+. Delove koji su isti za oba telefona ćemo samo kopirati iz naše recenzije S8+, a svakako preporučujemo da pročitate i recenziju Samsung Galaxy S8+ telefona.

Specifikacije
- Ekran: 5,8″ Super AMOLED 2960 x 1440, 567 ppi
- SoC: Samsung Exynos 8895 (Qualcomm Snapdragon 835 - US model)
- CPU: 4x Cortex-A53 1,7 GHz + 4x M1 2,35 GHz
- RAM: 4 GB
- Interna memorija: 64 GB, proširiva microSD karticama
- Povezivanje: 2G, 3G, 4G, WiFi, A-GPS, Bluetooth 5.0, USB-C, USB OTG, NFC
- Kamera: 12 MP, f/1.7, 4K, OIS
- Prednja kamera: 8 MP. f/1.7, 1440p
- Baterija: 3000 mAh
- Operativni sistem: Android 7.0 Nougat

Plus
- Vrhunski dizajn i kvalitet izrade
- Otporan na vodu i prašinu
- Najbolji ekran
- Odnos ekrana i ukupnih dimenzija
- Always On ekran sa obaveštenjima
- Nova generacija procesora i memorije
- Odlična kamera

Minus
- Zakrivljeni deo ekrana je podložan oštećenjima
- Visoka cena

Dizajn i kućište

Prošle godine, Samsung je predstavio S7 i S7 Edge koje je bilo jednostavno razlikovati zato što je jedan bio ravan, dok je drugi imao zakrivljeni ekran. Ove godine takva razlika ne postoji, pa ćete S8 i S8+ teško razlikovati, ako ih recimo gledate na nekoj fotografiji. Naravno, čim ga stavite u ruku, jasno se oseti velika razlika u dimenzijama. S8 je niži i uži, lakše ga je i sigurnije držati u ruci, ali i dalje ostavlja vrlo impresivan utisak, čak i bolji od Plusa, jer je prosto neverovatno koliko je uređaj mali u odnosu na ekran.

Kao što smo rekli, primetna je velika razlika u samoj ergonomiji koja je potpuno na strani S8 modela. To se posebno ogleda u čitaču otisaka prstiju, koji je ovde, iako postavljen na isto, nezgodno mesto na poleđini, mnogo lakše dohvatljiv, i ne pravi tolike probleme.



Pored mono zvučnika na donjoj ivici imamo novi USB-C ulaz koji možda i nije više toliko nov u svetu telefona koliko je novi za Galaxy S seriju. Tranziciju sa starog micro USB ulaza smo očekivali još prošle godine, ali Samsung je procenio da je ova godina povoljnija za taj prijelaz jer sad već dovoljan broj uređaja dolazi sa ovim ulazom.

Iako su neke glasine govorile da će 3,5 mm jack izleteti po uzoru na iPhone 7, on je srećom i dalje tu, što svakako toplo pozdravljamo jer smatramo da tržište definitivno nije spremno na potpunu tranziciju na USB-C kao jedinstveni jack za sve. Uz to, Samsung vam u prodajnom pakovanju poklanja i odlične AKG slušalice. Ovo su jednostavno jedne od najboljih slušalica koje dobijete uz jedan telefon što su potvrdili mnogi izvori koji su uz pomoć skupe opreme izvršili detaljna testiranja.

Iznad ekrana smestio se skener irisa oka, slušalica i klasični set senzora uz LED lampicu za obaveštenja. Fioka za micro SD i nano SIM karticu identična je onoj u Plus modelu, pa je kao i na njemu, smeštena na vrh uređaja uz pomoćni mikrofon. Novost je dodatno fizičko dugme ispod nje, a služi za pokretanje novog Samsungov-og asistenta Bixby, o kojem će biti reči kasnije.



Ovde ne smemo da zaboravimo i IP68 sertifikat, koji kaže da su S8 i S8+ otporni na vodu i prašinu. Spomenuti sertifikat znači da će uređaj na dubini do 1,5 metra izdržati do 30 minuta. Zvučnik i ulazi zaštićeni su sada već uobičajenim membranama, uostalom, isto kao i na prethodnicima. Napomenimo da se navedene karakteristike odnose na slatku vodu, dakle ne i slanu, što znači da ako ga baš okupate u moru, u razumnom roku ga i isperite.

Galaxy S8 je kompaktni mali uređaj koji mnogo bolje leži u ruci od svog većeg brata S8+ i samim tim je mnogo jednostavniji za korišćenje. Zavisno od toga šta gledate na uređaju, tako će i površina biti više ili manje iskoristiva. Jedina negativna strana ovog formata trenutno je nerazmer u odnosu na postojeće video sadržaje.

Ekran

Kao i kod S8+, i ovde moramo da ponovimo da se radi o definitivno najboljem ekranu trenutno i teško da će se u skorije vreme neko približiti Samsung-u na tom polju. Super AMOLED ekran ovde ima dijagonalu od 5,8 inča, u rezoluciji 2960 x 1440px.

Za sve one kojima ekran ima prezasićene boje, Samsung i ove godine donosi mogućnost njihovog softverskog podešavanja. Ulovi vidljivosti, kontrast, apsolutno sve je na najvišem mogućem nivou, a prikaz na suncu je verovatno najbolji koji postoji na jednom smartfonu.

I na manjem uređaju moguće je spustiti rezoluciju ekrana, odnosno povećati je na WQHD+ (2960x1440 px). Pri prvom pokretanju ćete videti da je ona zadato podešena na FHD+ (2220x1080 px). Oni sa okom sokolovim verovatno će moći da primete razliku između više i niže rezolucije na većem modelu, i to samo ukoliko je baš traže, ali na ovom manjem modelu sigurno neće biti takvih. Kad koristite samo FHD+ rezoluciju, ekran će imati čak 426 ppi, što je jako mnogo, dok će puna WQHD rezolucija sa svojih 567 ppi smisla imati samo u VR uređajima.

Tokom testiranja nismo primetili da niža rezolucija više štedi bateriju, pa tako slobodno izaberite višu jer razlike gotovo da ne postoje ili su zanemarivo male.

Razlika u potrošnji se doduše primeti ako koristite Always On ekran. Već smo ga detaljno opisali u recenziji S8+ modela, a sve isto važi i za ovaj model, s tom razlikom što će ovde na autonomiju uticati činjenica što je kapacitet manji.

Preko ekrana nalazi se zaštitni Gorilla Glass 5 sloj, koji je čvršći nego ikad, otporniji na padove i na grebanja.

Čitač otisaka prstiju, skener oka i prepoznavanje lica

Poleđina uređaja je još jedan deo koji je pretrpeo izmenu. Najpre moramo da naglasimo da je potpuno ravna, dakle niti jedan njen deo ne strči i time ne narušava njegovu stabilnost na ravnoj površini.

S obzirom da je s prednje strane nestala fizička home tipka, ista je sudbina zadesila i čitač otisaka prstiju, koji se sada smestio na poleđinu. Iako biste očekivali da je čitač smešten ispod kamere, kao što je slučaj sa svim ostalim uređajima koji ga imaju na poleđini, to ovde nije slučaj.

Iz nekog razloga, u Samsung-u su se odlučili za, u najmanju ruku, čudnu lokaciju. Budući da je samom prstu (bez gledanja) puno lakše da pronađe logičnu sredinu, ovde će biti potrebno dodatno privikavanje.

Za to su dva razloga. Prvi i sasvim očit je taj što čitač nije centriran, a drugi, još važniji, to što je dosta daleko za prosečno veliku ruku, zbog čega je potrebno dodatno prilagoditi hvat.

Dodatni razlog za nervozu je to što se čitač nalazi u ravnini sa poleđinom. Istina, i drugi su takvi, ali ovde bi zbog asimetrije nekakav graničnik bio od velike pomoći, jer ga prst bukvalno mora tražiti. Situacija bi se mogla popraviti nabavkom silikonske maskice. Na kraju dodajmo i to da je otključavanje kažiprstom leve ruke, zbog neprirodnog položaja, praktično nemoguća misija.

Vrlo je verovatno da će vam u početku prst završiti na sočivu kamere. Zbog svega navedenog moramo da zaključimo da je čitač otisaka prstiju na Samsung-ovom flagshipu ove godine, blago rečeno, promašaj, ali nikako nije razlog za izbegavanje kupovine ovog uređaja.

Ako vam čitač otisaka prstiju zadaje glavobolje, možete da pokušate sa čitačem irisa oka. Naravno, uvek možete isključiti bilo koji vid zaštite, ali se tada izlažete mnogim rizicima.

Skener irisa oka na Galaxy-ju S8+ je izvrsno rešen. Samsung ovde zaslužuje posebnu pohvalu, jer je njegovu preciznost osetno povećao. Istina, ovu smo tehnologiju do sada upoznali na zanemarivom broju uređaja, ali je sada napokon upotrebljiva.

Skener radi dosta brzo i precizno, tako da će vam iris oka prepoznati vrlo brzo, čak i ako ne naciljate najbolje, što znači da mu detektori pokrivaju širi ugao nego pre.

Samsung upozorava da u slučaju kontaktnih sočiva, kao i kroz naočare, neće funkcionisati najbolje. Napomenimo da skener radi tako što mobilni morate da podignete i približite na neku razumno udaljenost od očiju, što neće biti problem, budući da ga nakon otključavanja nameravate koristiti, dakle gledati u njega.

Na sličan način funkcioniše i otključavanje prepoznavanjem lica, ali sigurnost je u tom slučaju daleko manja, budući da prednju kameru možete zavarati fotografijom. Pokušali smo, doduše, ovo par puta i nije nam uspelo, što znači da ga baš i ne možete tako lako zavarati, ali budući da je postupak na internetu više puta demonstriran, ne možemo biti 100% sigurni da se neće ponovo dogoditi.

Hardver i performanse

Pored inovativnog ekrana, Samsung na S8 donosi još jednu inovaciju. Samsung Galaxy S8 jedan je od prvih uređaja na tržištu pokretanih procesorom izrađenim u 10 nm procesu. Radi se o Exynos-u 8895, izrađenom u Samsung-ovoj režiji, a postoji i verzija sa Snapdragon-om 835, koja je namenjena američkom tržištu.

Exynos 8895 sadrži osam jezgri, od kojih jedan set od četiri Cortex-A53 jezgra kuca na taktu 1,7 GHz, a drugi (M1) na 2,35 GHz. 10 nm proces osigurava znatne uštede energije, a istovremeno postiže bolje performanse. Naravno, razlike u performansama u odnosu na prošlogodišnji Exynos ili Snapdragon 821 nećete primetiti golim okom, ali novu generaciju procesora svakako možemo promatrati i kao svojevrstan ulog u budućnost, jer će doći vreme kad prethodna više neće biti kompatibilna sa nekom novom verzijom Android-a ili nekom aplikacijom.

Po mišljenju Samsung-a, 4 GB RAM-a još uvek dovoljno, a s obzirom na cenu uređaja, tako bi trebalo da ostane još nekoliko godina. Kad je RAM u pitanju, uvek vredi pravilo što više to bolje, ali već smo nekoliko puta konstatovali da razvoj Android aplikacija nije toliko uznapredovao kao hardver, tako da je zaista upitno je li potrebno više i kad će biti.

Takođe, 64 GB interne memorije sada je već standard za viši cenovni razred. Ono što je možda važnije je podatak da je u S8 i S8+ ugrađena UFS 2.1 memorija, koja donosi veće brzine zapisa. Ovo će rezultovati bržim transferom datoteka, ali i bržim skladištenjem fotografija i videa snimljenih kamerom, a posebno se oseti prilikom uzastopnog fotografisanja i snimanja panorame.

Korišćenje u praksi pokazuje da čak i najzahtevnije igrice nisu nikakav problem za ovu mašinu. Izuzetno se brzo očitavaju, a bagovanje ne postoji ni u tragovima.


Povezivanje

S8 i S8+ su prvi telefoni koji dolaze sa Bluetooth 5.0 tehnologijom. Nova generacija Bluetooth-a omogućava povezivanje uređaja putem dva odvojena audio kanala, što omogućava korišćenje dva para slušalica istovremeno. Sad se sigurno pitate zašto bi nekome ovo uopšte trebalo? Jedna od praktičnih primena je npr. zajedničko gledanje istog videa dok putujete autobusom ili avionom, a druga bi mogla biti istovremeno spajanje dva Bluetooth zvučnika kako bi se dobilo na jačini.

Za povezivanje sa računarom i punjenje, uređaj koristi USB-C port, a prisutni su i svi ostali uobičajeni načini povezivanja. Moramo istaknuti i podršku za brzine downloada od 1 Gbps u odgovarajućim LTE mrežama. Za sada u svetu ne postoji ni jedna komercijalna 4G mreža koja podržava ovolike brzine, ali za očekivati je da će prve biti pokrenute do kraja ove godine.

DeX dodatak, koji telefon pretvara u računar imali smo prilike da isprobamo samo na zvaničnom predstavljanju. DeX je zapravo dock na kojeg su spojeni miš, tastatura i monitor. Iako je ekran S8+ izuzetno velik, neke stvari će ipak biti lakše odraditi na monitoru i s velikom tastaturom.

Tokom predstavljanja smo na kratko isprobali DeX i radio je odlično, ali više utisaka ćemo imati ako stigne na test. Tada ćemo detaljnije moći da ispitamo njegovu pozudanost i kvalitet.

Spoljni zvučnik je dovoljno glasan za i spada u nekakav prosek kad su u pitanju flagshipi otporni na vodu. Naime, membrane koji ga štite od prodiranja vode, donekle smanjuju propusnost zvuka, tako da ne treba očekivati doživljaj kao na uređajima bez njih, a pogotovo ne na onima sa stereo zvučnicima.

Prijem signala i kvalitet poziva su na najvišem mogućem nivou, što smo i očekivali, jer je Samsung i do sada na tom područiju postavljao standarde.

U prodajnom paketu dobijate još i microUSB –> USB-C adapter i USB OTG adapter, a spomenimo i vrlo kvalitetne AKG slušalice, koje daju kristalno čist, ali ne nužno i jači zvuk od onih na koje ste do sada nalazili u prodajnim pakovanjima. Svakako, veliki plus za Samsung što su se odlučili da uz flagship daju malo bolje slušalice od onih koje su inače davali.


Softver

Touchwiz je mnogima bio vrlo zamoran i nepraktičan. Više ga nema, sada je tu Samsung Experience UI i dolazi u osveženom izdanju preko Android-a 7 Nougat. Bićemo realni pa ćemo reći da i nije toliko različit od Touchwiz-a, ali i ovo što smo dobili je dobrodošlo.

Uz novi font, redizajnirane ikonice (stare su po nama bile lepše), widgeti i boje imamo i novost da se zadato ne prikazuje prečica menija sa aplikacijama. On je i dalje tu ali se u sve aplikacije uskače klizanjem prsta preko početnog ekrana prema gore ili prema dole. Ako vam nedostaje, u podešavanjima početnog ekrana tu prečicu jednostavno vratite na njegovo mesto. Ovo klizanje prstom svejedno radi.

Zaključani ekran se nije mnogo menjao, a verovatno ćete ga ionako preskakati nekom od podržane biometrije. Početni ekran se opet može prilagođavati temama, koji sada ima milion. Prilagođavati možete i rešetku pa imati 4x4, 4x5 ili 5x5 ikonica ma ekranu. Možete ukloniti i pozadinu iza ikonica...

S obzirom da više nemamo fizičku Home tipku, koriste se tri softverske na dnu ekrana. Ukoliko vam zadati raspored ne odgovara, u podešavanjima ga jednostavno možete promeniti, tako da vam tipka za nazad, odnosno za multitasking, bude na mestu na kojem ste navikli.

Centru za obaveštenja pristupate povlačenjem statusne trake prema dole, a tamo ćete pronaći i rastezljivi red sistemskih brzih podešavanja za WiFi, data saobraćaj, GPS, Bluetooth i slične stvari.



Početni ekrani su organizovani na klasičan način, s tom razlikom što na krajnjoj levoj strani više nemamo Briefing. Umesto njega, tu je lični asistent Bixby sa svojim karticama, sličnim onima u Google Now. Ukoliko vam Bixby na ovom delu smeta, možete ga ukloniti, ali imajte na umu da posebna stavka za tu radnju u podešavanjima ne postoji, već to morate učiniti sa početnih ekrana, odnosno nakon dužeg pritiska na praznu površinu kad postane vidljiv meni pozadina i widgeta.

Bixby je na službenom predstavljanju dosta pompezno najavljen. U Samsung-u kažu da se radi ličnom asistentu, koji je za razliku od drugih, svestan konteksta. Ono što smo do sada uspeli videti je da Bixby nudi kartice s vestima, vremenskom prognozom, podsetnikom, kalendarom, feedovima sa društvenih mreža i sl., dakle ništa što već nismo videli. Za razliku od Google-ovog asistenta, Bixby nudi kontekstualno prepoznavanje putem kamere.

Tako na primer možete da otvorite aplikaciju kamere, odaberete stavku Bixby, fotografišete nešto, a on vam pomoću sistema prepoznavanja ponudi takvu istu ili sličnu stvar na raznim lokacijama na internetu. U Samsung-u kažu da na ovaj način lakše možete doći do željenih proizvoda, što će možda biti od koristi ako naiđete na nešto potpuno nepoznato, i iz nekog razloga to silno želite da kupite, a ne znate gde.

Treba napomenuti da glasovne mogućnosti na prvoj verziji softvera nisu podržane kao što smo videli na prezentaciji, ali bi mogle da postanu u neko dogledno vreme. Naravno, kad se to dogodi, očekujemo da proradi na engleskom i još pokojem dominantnom jeziku, dok podrška za srpski za sada spada u nije u najavi.

Iako mu je ekran manje zakrivljen nego na prethodniku, S8+ takođe donosi Edge, tj. ivični ekran. Na njega je moguće dodavati prečice aplikacija, kontakte i sl. a poziva se jednostavnom gestom preko ivice, na za to označenom delu.

Ono što svakako hvalimo je poboljšan Always On ekran. Kada je ekran isključen, na njemu možete videti informacije poput sata i kalendara, ali i svih potrebnih obaveštenja. Prva generacija Always On ekrana nije mogla da prikazuje obaveštenja trećih aplikacija, a sada je to serijska oprema. Dakle, sva obaveštenja koje se vide na statusnoj traci, vidljiva su i na zaključanom, odnosno Always On ekranu.



Ako to želite, možete ga isključiti i tako produžiti autonomiju za otprilike 10%. Treba napomenuti da je Always On ekran donekle pametan, jer prepoznaje kad se nalazi u džepu ili torbi, kako ne bi nepotrebno trošio energiju. Isto tako se prilagođava i ambijentalnom svetlu, pa će tako u mraku svetliti manjim intenzitetom nego na dnevnom svetlu.

Već smo spomenuli da osnovni model ima 64 GB interne memorije, koja je dodatno proširiva microSD karticama, a korisniku je dostupno oko 48 GB. Razliku čini operativni sistem i aplikacije neophodne za njegovo funkcionisanje, ali i celi niz dodatnih aplikacija, od kojih su većina zapravo samo Samsung-ove verzije postojećih Google-ovih.

Ovo nije boljka samo Samsung-a, dosta proizvođača svoje uređaje napuni bloatawerom, pa tako imamo dva Internet browsera, dva muzička playera i sl. Svakako bi bilo bolje da je njihova instalacija stavi kao opcija, ali to u skoro vreme ne treba očekivati, jer je u prirodi proizvođača da gura svoje. Ovde jedino HTC zaslužuje pohvalu jer je svoje aplikacije zamenio Google-ovim i tako usput rešio i problem njihovog ažuriranja.

Na uređaju su ponuđene i Microsoft Office aplikacije, što je takođe već uobičajeno, a na raspolaganju su još Samsung Gear, Health, Connect, kao i kao i od ranije poznata prodavnica Galaxy Apps.

Kad govorimo o aplikacijama, treba spomenuti i to da se neće sve prikazivati u punoj visini ekrana, jer su ograničene na stari odnos stranica. U tom slučaju će se na vrhu i dnu pojaviti dodatni crni prostor. Ipak, Samsung je u tu svrhu u podešavanjima ekrana omogućio odabir onih koje želite da sistem sam prilagodi novom formatu, tj. da ih prikazuje na celoj površini. Ako se pitate zašto to nije urađeno "po defaultu", verovatno je razlog za to oprez, jer nisu mogli pretpostaviti kako će se koja aplikacija ponašati kad se "rastegne".

Ukupno gledano, sistem je izrazito fluidan i čist. Možemo slobodno da kažemo da je reč je o najboljoj i najglađoj verziji Samsung-ovog Android interfejsa do sada.


Kamera

Galaxy S8 i Galaxy S8+ dolaze sa istom 12 MP kamerom, dakle otprilike istom kao i prošlogodišnji modeli. Kažemo otprilike zato jer je samo broj megapiksela isti, ali je senzor nov. Galaxy S8+ zapravo dolazi sa dva različita senzora. Jedan potpisuje Sony i nosi oznaku IMX333, dok je drugi Samsung-ov, s oznakom S5K2l2.

Oko različitih senzora se ne trebate brinuti jer bi trebali da prave potpuno iste fotografije. Oba su veličine 1/2.55 inča, dakle fizički su malo veći od prošlogodišnjih na S7 i S7 Edge, a dolaze s istim f/1,7 otvorom blende. Tu su još sada već poznati Dual Pixel autofokus, kao i, za uređaje ovog cenovnog ranga, uobičajena optička stabilizacija. Nov je i softver kamere, s novim algoritmima za obradu fotografije, a dodati su i neki efekti poznati iz Snapchat-a.

Interfejs kamere nam je već poznat. Na njegovom početnom ekranu imamo mogućnost odabira snimanja fotografija i videa, prečicu prema galeriji, Bixby-ju, upravljanju blicem i HDR načinom, podešavanjima, te odabiru orijentacije kamere (prednja/zadnja). Za odabir načina snimanja morate koristiti geste, što baš i nije praktično, ali mnogi proizvođači iz nekog razloga forsiraju baš takav način upravljanja.



Tako dobijete mogućnost odabira Pro načina, koji nudi kompenzaciju ekspozicije, balans bele, upravljanje fokusom, podešavanje brzine zatvarača i ISO vrednosti. Pored toga, softver još nudi panoramu, selektivni fokus, usporeno snimanje, Hyperlapse itd., čime se možete igrati ako nemate pametnijeg posla.

Kvalitet snimaka je kao što smo i očekivali - odličan. Bogatstvo detalja, a o oštrini i kontrastu da ni ne pričamo. Ovde zaista nema šta da se prigovori. Dinamički raspon je takođe na visini, a primetan je i novi algoritam za obradu boja, koje u nekim slučajevima mogu izgledati zasićene.

Bitna stvar je i veliki otvor blende za dobru vidljivost u slabim uslovima osvetljenja, tako da na tom područiju takođe nemamo prigovora.

Iako su neke glasine govorile da će S8 i S8+ snimati 1000 fps video, od toga za sada ništa. Usporeni video možete snimati sa maksimalno 240 frameova u sekundi i to u 720p rezoluciji. Pored toga, tu je još i mogućnost snimanja 60 fps videa u 1080p rezoluciji. O kvalitetu ovde takođe ne treba puno mudrovati. Radi se o uređaju koji nudi najbolje što na tržištu postoji, iako u nekim detaljima može odstupati od konkurencije.

Prednja kamera dolazi malčice ojačana. Ima senzor od 8 megapiksela i sada već standardni f/1,7 otvor blende za bolje selfije u mraku. Veće razlike u kvalitetu fotografija u odnosu na prošlogodišnje modele nema, osim što ćete prilikom zumiranja fotografije videti veći broj piskela.

U nastavku pogledajte primere fotografija i videa koje smo napravili, s napomenom da su fotografije napravljene sa automatskim podešavanjima i da nisu obrađivane naknadno.



Baterija

U manji model smestila se i malo manja baterija. Dok S8+ ima bateriju od 3500 mAh, u S8 se smestila oko 15% manja - od 3000 mAh. Manja baterija ima nešto lošiju autonomiju, a koliko smo primetili tokm testiranja razlika je oko 10% za Plus model.

Manji ekran troši nešto manje baterije, ali 500 mAh je primetna razlika. Ovo ne znači da je baterija loša, naprotiv. U suštini, i najzahtevniji korisnici biće zadovoljni, jer će i njima sigurno poslužiti od jura do večeri sa jednim punjenjem.

S8 i S8+ imaju procesor nove generacije izrađen je u 10nm tehnologiji, što znači da postiže iste ili bolje performanse uz osetno smanjenje potrošnje energije.

Odlična stvar je i ta što je prisutno brzo punjenje, pa je tako moguće dopuniti se sa 10% na 50% za samo 20-ak minuta.

U svakom slučaju, ako baterija ne može da isprati vaš tempo, isključite Always On i uštedećete oko 10, a u najboljem slučaju za 15% u toku dana.

Utisak

Šta reći na kraju osim zaključiti da su S8 i S8+ definitivno najbolji Android telefoni koje možete kupiti ove godine, i koji će na kraju sigurno postići najbolje prodajne rezultate, možda čak i kao svi ovogodišnji Android top modeli zajedno. Naravno, ostalo je još nekih mana koje će verovatno biti ispravljene već u Note-u 8, koji očekujemo krajem leta, ali možda i pre s obzirom na nesrećnu sudbinu Note-a 7.

U suštini, najveća mana je čitač otisaka prstiju. Isrkreno se nadamo da će uspeti da ga integrišu u ekran kako bi se izbegle mnoge komplikacije.



Ako bi morali da odlučimo koji je bolji, S8 ili S8+, prednost bi svakako dali običnom S8. Manji je i kompaktniji, a i dalje donosi ogroman ekran za jedan smartfon. Do pre par godina Samsung je imao Mega seriju, koja je ukinuta jer su 5,8” i 6,2” ekrani bili preveliki.

Do S9 ili Note 8, S8 i S8+ modeli nastaviće da nižu odlične prodajne rezultate, a zašto i ne bi. To su vrhunski uređaji, sa fantastičnim kamerama, najboljim hardverom i pokojim dodatkom kojeg ostali uređaji nemaju, a uz sve to su i vodootporni.

Ukoliko planirate da kupite S8 ili S8+, toplo preporučujemo prodavnicu ili operatera koji ima izložene demo modele kako bi lakše odlučili koji vam više odgovara i bolje leži u ruci, mada mi prednost dajemo manjem.

Uređaje na test ustupio: Samsung Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
5
  1. Анониман kaže,

    Kupio sam obicni s8 pre neki dan i prvi utisak je savrsen, najbolji telefon koji sam ikada imao


  2. Анониман kaže,

    znaci bolji je manji?


  3. Nikola kaže,

    Mene nervira ovo Bixby dugme, kada bi moglo da se nekako promeni u nesto drugo


  4. telefondzija kaže,

    kome treba jeftin a dobar telefon neka pogleda xiaomi mi6, ovo je samo sminka


  5. Može da se reprogramira Bixby dugme sa BixBye aplikacijom ;)


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.