Recenzija: Samsung Galaxy S8+


Proteklih nekoliko meseci, gotovno svakodnevno smo imali priliku da vidimo procurele fotografije i rendere Samsung Galaxy S8 pametnog telefona, ali i njegovog većeg brata Samsung Galaxy S8+. Tako smo dosta pre predstavljanja znali praktično sve, od ugrađenog hardvera, preko dimenzija do samog izgleda uređaja.

Napokon, oba uređaja su na našem tržištu, i došlo je vreme da ih detaljno testiramo. Prvi model koji ćemo testirati je veći, S8+, koji nam je stigao od lokalnog predstavništva Samsung-a na sam dan početka prodaje kod nas.

Galaxy S8 i S8+, ove godine imaju jako težak zadatak - popraviti imidž kompanije nakon Note-a 7 koji je, koji je zbog ozbiljnih problema sa baterijom u određenom broju primeraka, u potpunosti povučen s tržišta. Sudeći po prednarudžbinama i početku prodaje, stvar je odlična po Samsung, jer se osmice bolje prodaju nego svojevremeno S7 i S7 edge. Kad smo kod Edge, ove godine taj izraz više ne postoji jer su oba modela sada Edge, odnosno sa zaobljenim ivicama. Ovo je prvi put da je Samsung odlučio da za top model predstavi samo zakrivljenu verziju, mada je to bilo i očigledno jer su prošle godine mnogo veći fokus stavili na S7 edge nego na obični.

Da bi jedan telefon mogao da kaže da je najbolji, potrebno je da ispuni dosta uslova. Samsung se ove godine potrudio više nego ikad da postavi nove trendove u industriji.

Xiaomi Mi Mix je uređaj koji je započeo jedan novi trend bezel-less ilitiga bezokvirnih uređaja, i bez rezerve može se snatrati početkom nove ere u proizvodni pametnih telefona. Ekran se protegao od ivice do ivice (osim na donjem delu) a po prvi put smo upoznali nove komponente koje su morale da budu ugrađene zbog nove koncepcije kućišta.

Samsung ovaj trend ne sledi u potpunosti, dakle ekran uređaja ne povlači do vrha kućišta kao Xiaomi, čime je izbegao komplikacije oko telefonske slušalice, prednje kamere i senzora, ali je tu ivicu, zajedno sa donjom zato maksimalno stanjio. To je na kraju rezultovalo spomenutim povećanjem ekrana, bez većih povećanja ukupnih dimenzija.

Novost je još i Univisium format ekrana, zbog kojeg uređaj sada izgleda izduženo, ali i njegovo zakrivljenije na ivicama, zbog čega se može reći da one ni ne postoje. Takođe, novi S8 pokretan je i najnovijom generacijom procesora izrađenih u 10 nm procesu, što otvara novu eru i na hardverskom planu.

Sve ostale novosti, donosimo u nastavku.

Specifikacije
- Ekran: 6,2″ Super AMOLED 2960 x 1440, 529 ppi
- SoC: Samsung Exynos 8895 (Qualcomm Snapdragon 835 - US model)
- CPU: 4x Cortex-A53 1,7 GHz + 4x M1 2,35 GHz
- RAM: 4 GB
- Interna memorija: 64 GB, proširiva microSD karticama
- Povezivanje: 2G, 3G, 4G, WiFi, A-GPS, Bluetooth 5.0, USB-C, USB OTG, NFC
- Kamera: 12 MP, f/1.7, 4K, OIS
- Prednja kamera: 8 MP. f/1.7, 1440p
- Baterija: 3500 mAh
- Operativni sistem: Android 7.0 Nougat

Plus
- Vrhunski dizajn i kvalitet izrade
- Otporan na vodu i prašinu
- Najbolji ekran
- Odnos ekrana i ukupnih dimenzija
- Always On ekran sa obaveštenjima
- Nova generacija procesora i memorije
- Odlična kamera

Minus
- Položaj čitača otiska prsta je nelogičan
- Zakrivljeni deo ekrana je podložan oštećenjima
- Visoka cena

Dizajn i kućište

Prva stvar koju ćete primetiti kod Galaxy-ja S8+ jeste njegova izduženost u odnosu na sve smartfone koje ste do sada videli. Baš zbog te činjenice, 6,2-inčni telelefon neće izgledati glomazno.

Što se samog dizajna tiče, malo ko će ostati ravnodušan, a još manje ko razočaran. Metalni okvir u sendviču dve staklene površine deluje fantastično, a opšti utisak pojačava već spomenuto zakrivljenje na ivicama ekrana. Ako ste do sada već koristili dosadašnje Samsung-ove Edge modele, na zakrivljeni ekran ste već navikli, ali ovde je sada ergonomija osetno poboljšana, budući da radijus zakrivljenja više nije tako velik.

Dakle, ekran je osetno manje zakrivljen nego što je to slučaj na S7 Edge. Zapravo zakrivljenje je jednakog radijusa kao na Note-u 7. Ovo znači da ovde nema toliko ergonomskih nedostataka kao što je to bio slučaj na S6 i S7 Edge, jer je rukovanje osetno prijatnije.

Sva lepota uređaja može vrlo lako da se pokvari jer je opasnost od oštećenja jako velika. To što je uređaj sa obe strane izrađen iz stakla dovoljno govori o rizicima kojima se izlažete, a oni su dodatno pojačani činjenicom što je sada i jedan deo ivica takođe staklen, i to nauštrb metalne ivice, koja je kod uređaja s ravnim ekranom šira. Kućište čak i nije toliko klizavo koliko smo očekivali, ali i najtanja silikonska maskica ga može spasiti od fatalnih dodira s tvrdim predmetima.

Tragovi prstiju su dosta izraženi, barem na crnom modelu koji mi imamo na testu. Situacija je malo bolja kod svetlijih modela, pa se na njihovim kućištima ne primeti toliko.

Na prednjoj strani dominira ogromni ekran kojeg Samsung naziva "Infinity", tepajući mu da je beskonačan. Ispod njega se više ne nalazi Home tipka, jer je ona sada softverska, zajedno s ostale dve na navigacionoj traci.

Ipak, Samsung je ovde napravio svojevrstan kompromis kako bi zadovoljio onaj deo publike koji se navikao na fizičku tipku. Na sredini donjeg dela ekrana ugradio je mali vibracioni motorčić osetljiv na jačinu pritiska, koji odlično simulira fizički pritisak. Ovo rešenje je slično Apple-ovom 3D Touch sistemu, ali ovde je ograničeno samo na Home tipku. Uostalom, čak da je i ceo ekran osetljiv na jačinu pritiska, to u ovom trenutku ne bi imalo smisla, budući da nije podržano na nivou operativnog sistema, a to je ipak Google-ov deo posla.

Na vrlo uskom preostalom delu iznad ekrana nalazi se prednja kamera, telefonska slušalica i svi potrebni senzori . Taj deo okvira je baš toliko širok da može da primi spomenute komponente.

Donja ivica sadrži USB-C ulaz, spoljni zvučnik, mikrofon i – 3.5 mm audio jack. U vreme dok je S8 još bio u domenu glasina, provukla se i jedna koja je sugerisala da će Samsung ponovo kopirati Apple i ovaj jack izbaciti, ali to se srećom nije dogodilo.

Na desnoj ivici se, kao i do sada, nalazi tipka za uključivanje, a na levom dvodelna tipka za podešavanje glasnoće. Novost je dodatno fizičko dugme ispod nje, a služi za pokretanje novog Samsungov-og asistenta Bixby, o kojem će biti reči kasnije. Problem ovde predstavlja činjenica što Samsung nije omogućio reprogramiranje Bixby dugmeta, dakle ne možete je koristiti ni za šta drugo osim za pokretanje virtualnog asistenta. Ipak, XDA zajednica je već iznašla način da se ovo zaobiđe, ali više o tome u nekom od narednih članaka. Na vrhu nalazimo samo fioku za SIM i memorijske kartice.

Ovde ne smemo da zaboravimo i IP68 sertifikat, koji kaže da su S8 i S8+ otporni na vodu i prašinu. Spomenuti sertifikat znači da će uređaj na dubini do 1,5 metra izdržati do 30 minuta. Zvučnik i ulazi zaštićeni su sada već uobičajenim membranama, uostalom, isto kao i na prethodnicima. Napomenimo da se navedene karakteristike odnose na slatku vodu, dakle ne i slanu, što znači da ako ga baš okupate u moru, u razumnom roku ga i isperite.



Što se same ergonomije tiče, ona nije baš najbolja. Zbog svoje veličine i zaobljenja, vrlo lako može da isklizne, pa ne preporučujemo baš korišćenje jednom rukom.

Kvalitet izrade i opšti utisak u ruci su na najvišem mogućem nivou. Ništa ne šuška ni ne krcka. Naprotiv, deluje prilično robusno premda su ta zaobljena stakla nazad i napred verovatno osetljiva na padove. Kao uostalom i sa svakim skupim gadgetom danas, trebate dati sve od sebe da vam ne ispadne.

Ekran

Jedan od najboljih delova Galaxy-ja S8+ je svakako ekran i zato ćemo mu posvetiti dodatnu pažnju.

Dijagonala od 6,2 inča je zaista impresivna s obzirom na ukupne gabarite kućišta. Najvažnija stvar jeste njegova Super AMOLED tehnologija izrade, koja je već nekoliko godina superiornija od IPS LCD tehnologije.

O oštrini prikaza, jačini osvetljenja, kontrastu, čitljivosti pod uglom dubokoj crnoj i živim bojama ne treba trošiti reči.

Rezolucija iznosi 2960 x 1440px, što je malo duže od standardne QHD rezolucije. Razlog ovome je ostavljanje dodatnog prostora za statusnu i navigacionu traku, tako da korisniku ostane čistih 2880 x 1440, što odgovara novom Univisium formatu.



Budući da se radi o novom 2:1 odnosu, do sada potpuno nepoznatom u svetu pametnih telefona, logično je očekivati i nerazmer s postojećim formatima videa, ali i aplikacijama. Naime, foto ili video sadržaj u ovom formatu praktično ne postoji, a ni sam Samsung u softveru kamere nije ponudio snimanje u 2:1 odnosu. Ako već uvodi novi standard ekrana, Samsung je trebalo da poradi i na tome da je korisnicima od koristi. Za sada je poznato da Netflix i još neki streaming servisi proizvode video u ovom formatu, ali proći će dosta će vremena dok on zaista zaživi.

Rezoluciju je moguće softverski smanjiti na 1080p, odnosno njen izduženi ekvivalent, kao i na 720p. U tom slučaju ćete smanjiti potrošnju energije, a prikaz nećete narušiti, jer je i 1080p na ovoj dijagonali sasvim dovoljno ljudskom oku. Prebacivanje na QHD ima smisla jedino ako svoj S8+ ubacite u VR uređaj. Recimo još i to da softver nudi razne načine podešavanja prikaza boja. Ako vam ne odgovaraju klasično zasićene AMOLED-ovske boje, promenite način i videćete ih malo hladnije.

Tu je i poboljšani ivični ekran na kojeg je moguće postaviti prečice, zadatke, kontakte, vremensku prognozu i slične stvari. Poziva se klizanjem s ivice ekrana prema sredini, a može biti levo ili desno.

Always On ekran je i dalje najbolji na tržištu, a sada je dodano poboljšan novim funkcijama i novim, dosta lepšim, izgledom. U džepu se automatski isključuje, a može se u podešavanjima odrediti i vremenski period u kojemu će biti u pogonu. Bateriju troši minimalno pa ga se svakako isplati koristiti premda ga možete i isključiti

Čitač otisaka prstiju, skener oka i prepoznavanje lica

Poleđina uređaja je još jedan deo koji je pretrpeo izmenu. Najpre moramo da naglasimo da je potpuno ravna, dakle niti jedan njen deo ne strči i time ne narušava njegovu stabilnost na ravnoj površini.

S obzirom da je s prednje strane nestala fizička home tipka, ista je sudbina zadesila i čitač otisaka prstiju, koji se sada smestio na poleđinu. Iako biste očekivali da je čitač smešten ispod kamere, kao što je slučaj sa svim ostalim uređajima koji ga imaju na poleđini, to ovde nije slučaj.

Iz nekog razloga, u Samsung-u su se odlučili za, u najmanju ruku, čudnu lokaciju. Budući da je samom prstu (bez gledanja) puno lakše da pronađe logičnu sredinu, ovde će biti potrebno dodatno privikavanje.

Za to su dva razloga. Prvi i sasvim očit je taj što čitač nije centriran, a drugi, još važniji, to što je dosta daleko za prosečno veliku ruku, zbog čega je potrebno dodatno prilagoditi hvat.

Dodatni razlog za nervozu je to što se čitač nalazi u ravnini sa poleđinom. Istina, i drugi su takvi, ali ovde bi zbog asimetrije nekakav graničnik bio od velike pomoći, jer ga prst bukvalno mora tražiti. Situacija bi se mogla popraviti nabavkom silikonske maskice. Na kraju dodajmo i to da je otključavanje kažiprstom leve ruke, zbog neprirodnog položaja, praktično nemoguća misija.

Vrlo je verovatno da će vam u početku prst završiti na sočivu kamere. Zbog svega navedenog moramo da zaključimo da je čitač otisaka prstiju na Samsung-ovom flagshipu ove godine, blago rečeno, promašaj, ali nikako nije razlog za izbegavanje kupovine ovog uređaja.

Ako vam čitač otisaka prstiju zadaje glavobolje, možete da pokušate sa čitačem irisa oka. Naravno, uvek možete isključiti bilo koji vid zaštite, ali se tada izlažete mnogim rizicima.

Skener irisa oka na Galaxy-ju S8+ je izvrsno rešen. Samsung ovde zaslužuje posebnu pohvalu, jer je njegovu preciznost osetno povećao. Istina, ovu smo tehnologiju do sada upoznali na zanemarivom broju uređaja, ali je sada napokon upotrebljiva.

Skener radi dosta brzo i precizno, tako da će vam iris oka prepoznati vrlo brzo, čak i ako ne naciljate najbolje, što znači da mu detektori pokrivaju širi ugao nego pre.

Samsung upozorava da u slučaju kontaktnih sočiva, kao i kroz naočare, neće funkcionisati najbolje. Napomenimo da skener radi tako što mobilni morate da podignete i približite na neku razumno udaljenost od očiju, što neće biti problem, budući da ga nakon otključavanja nameravate koristiti, dakle gledati u njega.

Na sličan način funkcioniše i otključavanje prepoznavanjem lica, ali sigurnost je u tom slučaju daleko manja, budući da prednju kameru možete zavarati fotografijom. Pokušali smo, doduše, ovo par puta i nije nam uspelo, što znači da ga baš i ne možete tako lako zavarati, ali budući da je postupak na internetu više puta demonstriran, ne možemo biti 100% sigurni da se neće ponovo dogoditi.

Hardver i performanse

Pored inovativnog ekrana, Samsung na S8+ donosi još jednu inovaciju. Samsung Galaxy S8+ jedan je od prvih uređaja na tržištu pokretanih procesorom izrađenim u 10 nm procesu. Radi se o Exynos-u 8895, izrađenom u Samsung-ovoj režiji, a postoji i verzija sa Snapdragon-om 835, koja je namenjena američkom tržištu.

Exynos 8895 sadrži osam jezgri, od kojih jedan set od četiri Cortex-A53 jezgra kuca na taktu 1,7 GHz, a drugi (M1) na 2,35 GHz. 10 nm proces osigurava znatne uštede energije, a istovremeno postiže bolje performanse. Naravno, razlike u performansama u odnosu na prošlogodišnji Exynos ili Snapdragon 821 nećete primetiti golim okom, ali novu generaciju procesora svakako možemo promatrati i kao svojevrstan ulog u budućnost, jer će doći vreme kad prethodna više neće biti kompatibilna sa nekom novom verzijom Android-a ili nekom aplikacijom.

Po mišljenju Samsung-a, 4 GB RAM-a još uvek dovoljno, a s obzirom na cenu uređaja, tako bi trebalo da ostane još nekoliko godina. Kad je RAM u pitanju, uvek vredi pravilo što više to bolje, ali već smo nekoliko puta konstatovali da razvoj Android aplikacija nije toliko uznapredovao kao hardver, tako da je zaista upitno je li potrebno više i kad će biti.

Takođe, 64 GB interne memorije sada je već standard za viši cenovni razred. Ono što je možda važnije je podatak da je u S8 i S8+ ugrađena UFS 2.1 memorija, koja donosi veće brzine zapisa. Ovo će rezultovati bržim transferom datoteka, ali i bržim skladištenjem fotografija i videa snimljenih kamerom, a posebno se oseti prilikom uzastopnog fotografisanja i snimanja panorame.

Korišćenje u praksi pokazuje da čak i najzahtevnije igrice nisu nikakav problem za ovu mašinu. Izuzetno se brzo očitavaju, a bagovanje ne postoji ni u tragovima.

Povezivanje

S8 i S8+ su prvi telefoni koji dolaze sa Bluetooth 5.0 tehnologijom. Nova generacija Bluetooth-a omogućava povezivanje uređaja putem dva odvojena audio kanala, što omogućava korišćenje dva para slušalica istovremeno. Sad se sigurno pitate zašto bi nekome ovo uopšte trebalo? Jedna od praktičnih primena je npr. zajedničko gledanje istog videa dok putujete autobusom ili avionom, a druga bi mogla biti istovremeno spajanje dva Bluetooth zvučnika kako bi se dobilo na jačini.

Za povezivanje sa računarom i punjenje, uređaj koristi USB-C port, a prisutni su i svi ostali uobičajeni načini povezivanja. Moramo istaknuti i podršku za brzine downloada od 1 Gbps u odgovarajućim LTE mrežama. Za sada u svetu ne postoji ni jedna komercijalna 4G mreža koja podržava ovolike brzine, ali za očekivati je da će prve biti pokrenute do kraja ove godine.

DeX dodatak, koji telefon pretvara u računar imali smo prilike da isprobamo samo na zvaničnom predstavljanju. DeX je zapravo dock na kojeg su spojeni miš, tastatura i monitor. Iako je ekran S8+ izuzetno velik, neke stvari će ipak biti lakše odraditi na monitoru i s velikom tastaturom.

Tokom predstavljanja smo na kratko isprobali DeX i radio je odlično, ali više utisaka ćemo imati ako stigne na test. Tada ćemo detaljnije moći da ispitamo njegovu pozudanost i kvalitet.

Spoljni zvučnik je dovoljno glasan za i spada u nekakav prosek kad su u pitanju flagshipi otporni na vodu. Naime, membrane koji ga štite od prodiranja vode, donekle smanjuju propusnost zvuka, tako da ne treba očekivati doživljaj kao na uređajima bez njih, a pogotovo ne na onima sa stereo zvučnicima.

Prijem signala i kvalitet poziva su na najvišem mogućem nivou, što smo i očekivali, jer je Samsung i do sada na tom područiju postavljao standarde.

U prodajnom paketu dobijate još i microUSB –> USB-C adapter i USB OTG adapter, a spomenimo i vrlo kvalitetne AKG slušalice, koje daju kristalno čist, ali ne nužno i jači zvuk od onih na koje ste do sada nalazili u prodajnim pakovanjima. Svakako, veliki plus za Samsung što su se odlučili da uz flagship daju malo bolje slušalice od onih koje su inače davali.

Softver

Touchwiz je mnogima bio vrlo zamoran i nepraktičan. Više ga nema, sada je tu Samsung Experience UI i dolazi u osveženom izdanju preko Android-a 7 Nougat. Bićemo realni pa ćemo reći da i nije toliko različit od Touchwiz-a, ali i ovo što smo dobili je dobrodošlo.

Uz novi font, redizajnirane ikonice (stare su po nama bile lepše), widgeti i boje imamo i novost da se zadato ne prikazuje prečica menija sa aplikacijama. On je i dalje tu ali se u sve aplikacije uskače klizanjem prsta preko početnog ekrana prema gore ili prema dole. Ako vam nedostaje, u podešavanjima početnog ekrana tu prečicu jednostavno vratite na njegovo mesto. Ovo klizanje prstom svejedno radi.

Zaključani ekran se nije mnogo menjao, a verovatno ćete ga ionako preskakati nekom od podržane biometrije. Početni ekran se opet može prilagođavati temama, koji sada ima milion. Prilagođavati možete i rešetku pa imati 4x4, 4x5 ili 5x5 ikonica ma ekranu. Možete ukloniti i pozadinu iza ikonica...

S obzirom da više nemamo fizičku Home tipku, koriste se tri softverske na dnu ekrana. Ukoliko vam zadati raspored ne odgovara, u podešavanjima ga jednostavno možete promeniti, tako da vam tipka za nazad, odnosno za multitasking, bude na mestu na kojem ste navikli.

Centru za obaveštenja pristupate povlačenjem statusne trake prema dole, a tamo ćete pronaći i rastezljivi red sistemskih brzih podešavanja za WiFi, data saobraćaj, GPS, Bluetooth i slične stvari.



Početni ekrani su organizovani na klasičan način, s tom razlikom što na krajnjoj levoj strani više nemamo Briefing. Umesto njega, tu je lični asistent Bixby sa svojim karticama, sličnim onima u Google Now. Ukoliko vam Bixby na ovom delu smeta, možete ga ukloniti, ali imajte na umu da posebna stavka za tu radnju u podešavanjima ne postoji, već to morate učiniti sa početnih ekrana, odnosno nakon dužeg pritiska na praznu površinu kad postane vidljiv meni pozadina i widgeta.

Bixby je na službenom predstavljanju dosta pompezno najavljen. U Samsung-u kažu da se radi ličnom asistentu, koji je za razliku od drugih, svestan konteksta. Ono što smo do sada uspeli videti je da Bixby nudi kartice s vestima, vremenskom prognozom, podsetnikom, kalendarom, feedovima sa društvenih mreža i sl., dakle ništa što već nismo videli. Za razliku od Google-ovog asistenta, Bixby nudi kontekstualno prepoznavanje putem kamere.

Tako na primer možete da otvorite aplikaciju kamere, odaberete stavku Bixby, fotografišete nešto, a on vam pomoću sistema prepoznavanja ponudi takvu istu ili sličnu stvar na raznim lokacijama na internetu. U Samsung-u kažu da na ovaj način lakše možete doći do željenih proizvoda, što će možda biti od koristi ako naiđete na nešto potpuno nepoznato, i iz nekog razloga to silno želite da kupite, a ne znate gde.

Treba napomenuti da glasovne mogućnosti na prvoj verziji softvera nisu podržane kao što smo videli na prezentaciji, ali bi mogle da postanu u neko dogledno vreme. Naravno, kad se to dogodi, očekujemo da proradi na engleskom i još pokojem dominantnom jeziku, dok podrška za srpski za sada spada u nije u najavi.

Iako mu je ekran manje zakrivljen nego na prethodniku, S8+ takođe donosi Edge, tj. ivični ekran. Na njega je moguće dodavati prečice aplikacija, kontakte i sl. a poziva se jednostavnom gestom preko ivice, na za to označenom delu.

Ono što svakako hvalimo je poboljšan Always On ekran. Kada je ekran isključen, na njemu možete videti informacije poput sata i kalendara, ali i svih potrebnih obaveštenja. Prva generacija Always On ekrana nije mogla da prikazuje obaveštenja trećih aplikacija, a sada je to serijska oprema. Dakle, sva obaveštenja koje se vide na statusnoj traci, vidljiva su i na zaključanom, odnosno Always On ekranu.



Ako to želite, možete ga isključiti i tako produžiti autonomiju za otprilike 10%. Treba napomenuti da je Always On ekran donekle pametan, jer prepoznaje kad se nalazi u džepu ili torbi, kako ne bi nepotrebno trošio energiju. Isto tako se prilagođava i ambijentalnom svetlu, pa će tako u mraku svetliti manjim intenzitetom nego na dnevnom svetlu.

Već smo spomenuli da osnovni model ima 64 GB interne memorije, koja je dodatno proširiva microSD karticama, a korisniku je dostupno oko 48 GB. Razliku čini operativni sistem i aplikacije neophodne za njegovo funkcionisanje, ali i celi niz dodatnih aplikacija, od kojih su većina zapravo samo Samsung-ove verzije postojećih Google-ovih.

Ovo nije boljka samo Samsung-a, dosta proizvođača svoje uređaje napuni bloatawerom, pa tako imamo dva Internet browsera, dva muzička playera i sl. Svakako bi bilo bolje da je njihova instalacija stavi kao opcija, ali to u skoro vreme ne treba očekivati, jer je u prirodi proizvođača da gura svoje. Ovde jedino HTC zaslužuje pohvalu jer je svoje aplikacije zamenio Google-ovim i tako usput rešio i problem njihovog ažuriranja.

Na uređaju su ponuđene i Microsoft Office aplikacije, što je takođe već uobičajeno, a na raspolaganju su još Samsung Gear, Health, Connect, kao i kao i od ranije poznata prodavnica Galaxy Apps.

Kad govorimo o aplikacijama, treba spomenuti i to da se neće sve prikazivati u punoj visini ekrana, jer su ograničene na stari odnos stranica. U tom slučaju će se na vrhu i dnu pojaviti dodatni crni prostor. Ipak, Samsung je u tu svrhu u podešavanjima ekrana omogućio odabir onih koje želite da sistem sam prilagodi novom formatu, tj. da ih prikazuje na celoj površini. Ako se pitate zašto to nije urađeno "po defaultu", verovatno je razlog za to oprez, jer nisu mogli pretpostaviti kako će se koja aplikacija ponašati kad se "rastegne".

Ukupno gledano, sistem je izrazito fluidan i čist. Možemo slobodno da kažemo da je reč je o najboljoj i najglađoj verziji Samsung-ovog Android interfejsa do sada.

Kamera

Galaxy S8 i Galaxy S8+ dolaze sa 12 MP kamerom, dakle otprilike istom kao i prošlogodišnji modeli. Kažemo otprilike zato jer je samo broj megapiksela isti, ali je senzor nov. Galaxy S8+ zapravo dolazi sa dva različita senzora. Jedan potpisuje Sony i nosi oznaku IMX333, dok je drugi Samsung-ov, s oznakom S5K2l2.

Oko različitih senzora se ne trebate brinuti jer bi trebali da prave potpuno iste fotografije. Oba su veličine 1/2.55 inča, dakle fizički su malo veći od prošlogodišnjih na S7 i S7 Edge, a dolaze s istim f/1,7 otvorom blende. Tu su još sada već poznati Dual Pixel autofokus, kao i, za uređaje ovog cenovnog ranga, uobičajena optička stabilizacija. Nov je i softver kamere, s novim algoritmima za obradu fotografije, a dodati su i neki efekti poznati iz Snapchat-a.

Interfejs kamere nam je već poznat. Na njegovom početnom ekranu imamo mogućnost odabira snimanja fotografija i videa, prečicu prema galeriji, Bixby-ju, upravljanju blicem i HDR načinom, podešavanjima, te odabiru orijentacije kamere (prednja/zadnja). Za odabir načina snimanja morate koristiti geste, što baš i nije praktično, ali mnogi proizvođači iz nekog razloga forsiraju baš takav način upravljanja.



Tako dobijete mogućnost odabira Pro načina, koji nudi kompenzaciju ekspozicije, balans bele, upravljanje fokusom, podešavanje brzine zatvarača i ISO vrednosti. Pored toga, softver još nudi panoramu, selektivni fokus, usporeno snimanje, Hyperlapse itd., čime se možete igrati ako nemate pametnijeg posla.

Kvalitet snimaka je kao što smo i očekivali - odličan. Bogatstvo detalja, a o oštrini i kontrastu da ni ne pričamo. Ovde zaista nema šta da se prigovori. Dinamički raspon je takođe na visini, a primetan je i novi algoritam za obradu boja, koje u nekim slučajevima mogu izgledati zasićene.

Bitna stvar je i veliki otvor blende za dobru vidljivost u slabim uslovima osvetljenja, tako da na tom područiju takođe nemamo prigovora.

Iako su neke glasine govorile da će S8 i S8+ snimati 1000 fps video, od toga za sada ništa. Usporeni video možete snimati sa maksimalno 240 frameova u sekundi i to u 720p rezoluciji. Pored toga, tu je još i mogućnost snimanja 60 fps videa u 1080p rezoluciji. O kvalitetu ovde takođe ne treba puno mudrovati. Radi se o uređaju koji nudi najbolje što na tržištu postoji, iako u nekim detaljima može odstupati od konkurencije.

Prednja kamera dolazi malčice ojačana. Ima senzor od 8 megapiksela i sada već standardni f/1,7 otvor blende za bolje selfije u mraku. Veće razlike u kvalitetu fotografija u odnosu na prošlogodišnje modele nema, osim što ćete prilikom zumiranja fotografije videti veći broj piskela.

U nastavku pogledajte primere fotografija i videa koje smo napravili, s napomenom da su fotografije napravljene sa automatskim podešavanjima i da nisu obrađivane naknadno.



Baterija

U zadnjih nekoliko godina, pokazalo se da je baterija jedan od ključnih faktora kod telefona. Možete napraviti telefon sa najboljom mogućom kamerom i hardverom, ali ako je baterija loša, onda je ceo trud uzalud.

Iako Galaxy S8+ ima veći ekran i manju bateriju od Galaxy-ja S7 edge, razloga za strah od loše autonomije nema. Nije izvrsna, ali nije ni loša. Baterija kapaciteta 3500 mAh zahvaljujući štedljivu čipu i optimizacijama, osigurava solidnu jednodnevnu autonomiju bez problema, a štedljivijima i više.

Samsung je problematici baterije donekle doskočio softverskom mogućnošću podešavanja rezolucije. Iako ekran podrža QHD, u podešavanjima ju je moguće smanjiti na FullHD (i na HD ako treba), čime svakako možete uštedeti na energiji. Još jednom napomenimo da QHD rezolucija ima smisla samo u sa VR uređajima.

Još je jedan razlog zašto se ne treba brinuti oko autonomije. Pogađate, procesor nove generacije izrađen je u 10nm tehnologiji, što znači da postiže iste ili bolje performanse uz osetno smanjenje potrošnje energije.

Sve ovo je rezultovalo sasvim normalnom autonomijom od jednog dana, dakle otprilike isto kao, što će opet zavisiti od načina korišćenja, aplikacijama i mnogim drugim faktorima. Manje zahtevnima će se možda i produžiti na nešto više od jednog dana, ali budimo realni, da li takvi uopšte kupuju ovakav uređaj?

Isključivanjem Always On ekrana autonomiju možete produžiti do 10 posto, ali ovo je definitivno zadnja stavka na kojoj treba štedeti. Naravno, ukoliko se nađete u situaciji, npr. nemate pored sebe utičnicu ili power bank, softver uređaja nudi razne programe štednje, koji će isključiti sve što proždire energiju. Isto tako možete i sami isključiti obaveštenja za aplikacije koje ne koristite, dodatno smanjiti osvetljenje ekrana, i ako je baš potrebno, isključiti internet.

Za sat vremena surfovanja pojede oko 11%, a toliko i za sat vremena YouTube-a dok će za sat vremena igranja igrica uzeti i do 18%. Podržano je brzo punjenje, bežično punjenje i brzo bežično punjenje.

Ukupan utisak je više nego dobar. Sa autonomijom smo zadovoljni, a zanimljivo je i to da je, po nekim testovima bolja od S7 edge.

Utisak

Ako ste pažljivo čitali, primetili ste da smo izuzetno pozitivno ocenili Galaxy S8+. Razlog za to je i više nego očigledan, Samsung se potrudio da ispravi prošlogodišnje greške i donese neke potpuno nove stvari. Inovacija je mnogo više u odnosu na situaciju sa S6 na S7, kada smo zaključili da je čak suludo kupovati S7 ako imate S6 (obični ili edge).

S8+ zaista nudi dosta inovacija. Pored novog jedinstvenog ekrana, dizajna, jednog od najboljih procesora, tu su i usavršene tehnologije poput skeniranja irisa oka. Kamera je možda i najbolja na tržištu, softver je ispeglan do sitnih detalja i radi bolje nego ikad, mada nam se softverski izgled sa S7 malo više sviđao, ali to je već subjektivno i lako rešivo nekom temom.

Galaxy S8+ je, iako ima ekran od 6,2 inča, ostao relativno kompaktan. Možda na fotografijama ne izgleda tako impresivno, ali uživo izgleda fantastično i privlači poglede okoline.

Slobodno možemo da kažemo da je Galaxy S8+ trenutno najjači Android smartphone. Zver unutra, lepotan spolja.

Za sledeću generaciju ostaje još par stvari da se poboljša. Čitač otiska prsta je na zaista nezgodnom mestu i to će reći svako jo je barem jednom u ruci držao Galaxy S8+. Da su uspeli da ga integrišu u ekran, verovatno bi bili oduševljeni i to bi bio pun pogodak.

Nekima će možda zasmetati izostanak FM radija, mada u vreme streaminga i velikih internet paketa na mobilnim uređajima, ovo ne možemo uzeti kao neku veliku manu.

Opasnost od razbijanja je visoka jer je gotovo ceo uređaj od stakla. Nismo radili drop testove, ali sudeći po YouTube snimcima onih odvažnih, nije tako lako slomiti staklo. Dakle, pad sa neke visine od metar možda će malo oštetiti uređaj, ali ekran i zadnje staklo verovatno neće pući. Kad smo kod ekrana, ako se nekim nesrećnim slučajem desi da punke, zamena će vas koštati bar 250 evra.

Čekamo da vidimo novi top model iz HTC-a i do septembra, kada se očekuju novi iPhone modeli smo mirni po pitanju top modela velikih proizvođača.

I da, osvrnimo se na cenu, zapravo jedinu objektivnu manu koja će vas možda odvratiti od kupovine ovog uređaja.

Cena u zvaničnoj prodaji je, pazite sad, 115.999 dinara. Mnogo? Mi smatramo da jeste.

Kao i kod svih telefona, cena će padati s vremenom. Sada je nov i apsolutni hit, tako da predlažemo da malo sačekate sa kupovinom i ugrabite ga za manje para. Ako ne želite da čekate, onda poreporučujemo kupovinu kod operatera uz paket, gde ćete verovatno dobiti i mogućnost plaćanja na rate. Odluka je na vama, a mi vam svakako toplo preporučujemo ovaj smartphone i sigurni smo da nećete pogrešiti ako ga izaberete.

Šta god vi sa svojim novcem učinili, Galaxy S8+ će se sledećih meseci prodavati u velikim količinama. Verovatno ne kao iPhone, ali je sasvim sigurno da će Samsung još jednom nadmašiti sve ostale Android top modele.

Uređaj na test ustupio: Samsung Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
9
  1. Nidza kaže,

    Treba godisnji odmor da se uzme za citanje celog teksta 😂


  2. Анониман kaže,

    Najbolji telefon, jedva cekam da mi istkene ugovor pa da kupim


  3. Анониман kaže,

    Kada cete testirati lg g6?


  4. Анониман kaže,

    Koja je razlika u odnosu na obican S8, samo velicina ili jos nesto?


  5. maxx kaže,

    Kupio sam juce, fantastican telfon


  6. Анониман kaže,

    senzor otiska prsta je jedini promasaj, ostalo je super


  7. Анониман kaže,

    Kupio sam među prvima i ispao mi je već jednom na pod sa oko metar visine. Srce mi je stalo u trenutku, ali srećom nije se ništa desilo :)


  8. Nenad kaže,

    Sve je vrhunsko pa i taj citac otiska na kog sam se navikao posle tri dana.


  9. Nenad kaže,

    Imam ga vec nedelju dana, a samo tri dana mi je bilo potrebno da se naviknen na citac otiska prsta. Ne bih ga menjao toliko je ok da sam prezadovoljan.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.