Vanredna zakrpa Windows XP zbog WannaCry ransomware napada


Od petka ceo svet bruji o velikom napadu ransomwarea koji se proširio poput požara po svetu. Do sada je poznato da je napad pogodio računare u više od 99 zemalja sveta, te uspešno inficirao preko 75 hiljada računara, te na njima kriptovao podatke. Otkupnina koja se traži za vraćanje podataka kreće se od 300 do 600 dolara.

Ono što je posebno kod ovog napada jest način njegovog širenja. Naime, do sada su ransomware napadi najčešće bili aktivirani tako što su žrtve morale kliknuti na maliciozni link ili dokument poslat e-mailom, što bi pokrenulo kriptovanje podataka. Ovoga puta, pak, nitko nije trebao pogrešno kliknuti nigde, napad se proširio poput crva, koristeći bezbednosni propust isključivo u starijim verzijama Windows-a.

Zanimljivo, ovaj propust je dospeo u javnost kada je WikiLeaks objavio tajne podatke o NSA-ovim alatima za cyber ratovanje, među kojima se našao i podatak o ranjivosti Windows-a kroz njihov deo SMBv1 (Server Message Block) i port 445. Detalji o tome dostupni su, iz Microsoft-ovog pera, ovde.

Kompanija je još u martu korisnicima na raspolaganje dala zakrpu za ovaj propust, ali samo za verzije Windows-a koje još uvek dobijaju nadogradnje. Međutim, najnoviji slučaj u kojem su glavni cilj napada bili stariji Windows-i, nagnao je Microsoft da objavi vanrednu zakrpu za Windows XP, koja će sprečiti daljnje napade putem ovog propusta.

Istu je moguće za sve verzije Windows-a preuzeti na ovom mestu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.