EU bi mogla da zabraniti zadnja vrata do kriptovanih servisa


Evropski parlament uskoro će raspravljati o predlogu nove regulative kojom se dodatno pojašnjavaju pravila o e-privatnosti građana Evropske unije. Oslanjajući se na Povelju o temeljnim pravima EU, i njenu odredbu o tome kako "svi imaju pravo na zaštitu sopstvenog privatnog i porodičnog života, doma i komunikacija", europarlamentarci smatraju da je potrebno regulirati privatnost i u sferi online komunikacija.

Prema ovom predlogu davaoci komunikacijonih usluga moraće korisnicima da pruže dovoljnu zaštitu protiv neautorizovanog pristupa njihovim elektronskim komunikacijama (enkripciju) gde god je to moguće, i o načinu takve zaštite transparentno izvestiti korisnike. Dodatno, u slučajevima kada se enkripcija koristi, svaka dekripcija, obrnuti inženjering ili praćenje takvih komunikacija (dakle, ostavljena "zadnja vrata" za policiju ili obaveštajne službe) biće zabranjeni.

Novom se regulativom zabranjuje državama članicama EU da telekomunikacionim kompanijama nameću bilo kakve obveze koje bi za rezultat imale oslabljivanje sigurnosti i enkripcije komunikacionih sistema.

Ovaj predlog će prvo morati da prođe raspravu i bude potvrđen u Evropskom parlamentu, a nakon toga moratće ga potvrditi i Evropska komisija. Ako sve to prođe kako je sada predloženo, novi pravni okvir trebao bi da stupi na snagu 25. maja sledeće godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.