EU kaznila Google sa rekordnom kaznom od 2,42 milijarde evra


Nakon sedmogodišnje istrage usluge Google Shopping i s njome povezanog pretraživanja Internet-a, Google je juče konačno saznao i presudu Evropske unije. Njihovi su regulatori odlučili da će zbog iskorišćavanja dominantne (monopolističke) pozicije na tržištu pretraživanja Interneta i favorizovanja sopstvenih usluga američki gigant biti kažnjen rekordnom novčanom kaznom – u iznosu od 2,42 milijarde evra.

Osim toga, Google je dobio rok od 90 dana da prestane s monopolističkim ponašanjem, a u suprotnome mu preti dodatna kazna u visini 5% dnevnih prihoda njihove krovne kompanije Alphabet na svetskom nivou.

Poverenica Evropske komisije za tržišno takmičenje Margrethe Vestager poručila je da je Google-ovo ponašanje u ovom slučaju bilo protivno antimonopolskim zakonima i regulativama EU, jer je konkurentima onemogućavalo fer tržišnu borbu na temelju kompetencija i zasluga. Kao najvažniji povod ovako visoke kazne istaknula je činjenicu da je Google ovakvim načinom poslovanja potrošačima u EU uskratio bolji izbor usluga i sve prednosti inovacija dostupnih na tržištu.

Reakcija iz Google-a na ovu presudu još nije stigla, ali je za pretpostaviti da će kompanija uložiti žalbu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Da, kupili su jedan telefon, i imali su vremena da ga isparave, nisam ima o vremena da gispravim. Imalo je vremena za ispravku. Svejedno cena je tacna nisam imao naviku, priliku i periku. Dosadni su ljudi na internetu, ne znaju ništa drugo osim da ostavljaju besne komentare. Evo ti klič ponesi ga kući.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.