Hakeri iskoristili Instagram Britney Spears za širenje malwarea


Ruski hakeri iskoristili Instagram profil pop pevačice Britney Spears za širenje malwarea, a da niko to nije primetio mesecima.

Prema izveštaju koji je objavila slovačka kompanija za internet bezbednost ESET, hakeri su iskoristili Britney Spears (tačnije njen Instagram) kao sredstvo za preusmeravanje zaraženih računara na centralni server koji upravlja malwareom.

Naime, među hiljadama komentara na njenu fotografiju objavljenu u januaru ove godine, sakrilo se i njih nekoliko koji su sadržali skrivene instrukcije za malware.

Iako je originalna objava u međuvremenu obrisana, komentar, koji na prvi pogled izgleda veoma nevino, zapravo skriva kod pomoću kojeg hakeri mogu komunicirati sa zaraženim računarom. U komentaru je naveden hashtag u kojem se skriva kod za prebacivanje na bit.ly link, a koji potom stvara vezu sa serverom koji upravlja malwareom.

Iz Instagram-a su objavili kako su svesni problema te rade na njihovom otklanjanju.

Iz ESET-a pak upozoravaju kako se iza malwarea krije ruska grupa pod imenom Turla, koja je već ranije širila malware zarazu preko legitimnih web stranica ambasada, vlada ili vladinih zvaničnika širom sveta. Među ranije zaraženim stranicama su i stranice ruske i iračke ambasade u SAD-u.

Takođe, dodaju kako se verovatno radilo o testiranju tehnologije, jer veza na koju kod iz hashtaga vodi nije imala previše klikova. Međutim, u budućnosti bi se slični komentari mogli pojaviti na profilima poznatih osoba na društvenim mrežama i tako potencijalno malwareom zaraziti milione njihovih obožavalaca.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.