Južnokorejska web hosting kompanija platila milion dolara za ransomware otkup


Južnokorejska kompanija za web hosting Nayana 10. juna bila je meta napada kojim se ransomware proširio na 153 njena Linux servera. Na taj način kriptovano je oko 3400 internet stranica Nayanovih klijenata.

Prema samim službenicima napadnute kompanije, nakon uspešnog širenja ransomwarea od kompanije je zatražena otkupnina u iznosu od 397,6 bitcoina što odgovara iznosu od 1,01 miliona američkih dolara.

Kompanija je pristala na isplatu zatražene otkupnine u tri različita ciklusa, a do sada su isplaćena dva te je kompanija krenula na povratak podataka sa servera koji su otključani plaćanjem dela otkupnine.

U napadu je korišten ransomware Erebus koji je primarno razvijan za napade na sisteme temeljene na operativnom sistemu Windows, ali poslije se pojavila verzija i za operativni sistem Linux, koja je i plasirana na sisteme kompanije Nayana.

Erebus je bio u stanju da kriptuje ukupno 433 različitih vrsta datoteka, ali primarni cilj mu je bio da kriptuje servere i sve podatke koji se na njima nalaze.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.