Kineski voz vozi po virtuelnim šinama


U kineskom gradu Zhuzhou predstavljen je novi koncept vozila koji bi trebalo da od 2018. godine služe za javni prevoz. Novo vozilo železničke kompanije CRRC Kinezi nazivaju "pametnim autobusom", ali više liči na voz. Moguće, je, naime, na strujom pokretanu "lokomotivu" zakačiti veći broj vagona koje će ona vući, a najzanimljivija u svemu je činjenica da ovom autobusu/vozu ne trebaju šine.

Kreće se po ulici, a sve što mu treba kako bi sigurno sledio zadatu rutu jesu iscrtane bele linije po putu. Po ovim "virtuelnim šinama" novi voz može da se kreće brzinom od 70 km/h, a pri tome čak mu ne treba ni pomoć vozača. U 32 metra osnovne kompozicije može smestiti nešto više od 300 putnika, a dodavanjem vagona i mnogo više.

Glavna prednost ovakvog sistema jeste njegova cena. U poređenju sa običnim vozovima i troškovima postavljanja tračnica ovaj Autonomous Rail Rapid Transit sistem daleko je jeftinije pokrenuti u bilo kojem gradu. Budući da za pogon koristi ugrađene baterije, nije potrebno graditi niti električnu mrežu, kao što je slučaj sa tramvajima.

Prva trasa "virtuelnih šina" u Zhuzhou biće duga oko 6,5 kilometara i u pogon će biti puštena sledeće godine.


Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.