Mobilni telefoni nas čine glupljima


Telefoni u današnje vreme omogućavaju, ali i podstiču, konstantan priliv informacija prema korisnicima, i neupitno poboljšavaju njihovo blagostanje. Međutim, to čine tako da zauzimaju određenu količinu "prostora" u kognitivnom procesu razmišljanja, i tako korisnike neminovno čine – glupljima. Vođeni ovime, naučnici sa univerziteta Texas u Austinu sproveli su istraživanje među 600 korisnika i promatrali rezultate u zavisnosti o tome gde im se telefon u trenutku ispitivanja nalazio.

Ispitanici su rešavali niz matematičkih zadataka i istovremeno su morali da zapamte polako rastući niz reči. Sve ovo ponavljale su tri grupe ispitanika. Jedna je imala telefon pored sebe na stolu, druga ga je pospremila u džep ili torbu, dok je treća grupa morala da telefone ostavi u drugoj sobi. Svi telefoni bili su postavljeni u tihi način rada.

Ubedljivo najbolje rezultate u postavljenim zadacima imala je grupa koja je telefone ostavila u drugoj sobi, dok su najslabije bili plasirani korisnici sa telefonom na stolu pored sebe. Rezultati ovog eksperimenta pokazuju da sama prisutnost telefona očito utiče na kognitivni proces, i izaziva tzv. "brain drain" efekt. Ljudi konstantno imaju na pameti da im je telefon u blizini i da moraju na njega obraćati pažnju, iako sa njega ne dolaze pozivi ili notifikacije, što im smanjuje sposobnost razmišljanja o drugim stvarima.

Stoga, preporuka za korisnike bi na temelju ove studije glasila – želite li nekom zadatku da posvetite svoju punu pažnju i date najbolje od sebe u razmišljanju o nekom problemu, telefon ostavite što dalje od sebe i zaboravite na njega.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.