Na Dark webu otkriven ransomware za Mac računare


Bezbednosna kompanija Fortinet objavila je svoje najnovije otkriće – zloćudni program koji kruptuje podatke na računaru i zatim traži otkupninu, a prilagođen je kako bi zarazio isključivo Mac računare. MacRansom, kako se naziva ovaj ransomware, moguće je nabaviti putem Dark weba, tj. iznajmiti ga kao uslugu (Ransomware-as-a-Service, RaaS).

Na taj način svatko zapravo može postati cyber-kriminalac: potrebno se javiti autorima MacRansoma, odrediti koliku otkupninu će program tražiti i kada će se aktivirati, te na kraju dobiti verziju malwarea koju može dalje proširiti po volji. Ovaj ransomware se na računaru pokreće tako da se žrtvu na neki način prevari da klikne na zaraženi link ili datoteku u e-mailu, ili ga se pak može instalirati sa USB memorije ako "haker" ima fizički pristup žrtvinom računaru.

U slučaju da žrtva odluči da plati otkupninu, autori MacRansom-a obećavaju da će sebi zadržati 30% iznosa, a 70% će proslediti svom klijentu.

Iz Fortinet-a kažu kako je prilično neuobičajeno da se pojavi ovakav oblik zloćudnog programa za macOS platformu, i da je moguće da se u skorijoj budućnosti pojavi još nekoliko verzija.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.