Nevidljiva reCAPTCHA prvo stiže na Android uređaje


Google-ov sistem kojim web stranice mogu da razlikuju svoje ljudske posetioce od onih robotskih, CAPTCHA, ili u novije vreme reCAPTCHA, postaje sve napredniji. Ranije je za prolazak ovog automatskog Turingovog testa trebalo upisati niz brojeva i/ili slova, odgonetnuti reči sa mutnih slika i slično, a u poslednje vreme dovoljno je tek kliknuti na izjavu "nisam robot". No, Google tu ne staje pa je još prošle godine najavio da će reCAPTCHA postati potpuno nevidljiva.

Umesto interakcije sa korisnikom sistem će se služiti veštačkom inteligencijom i podacima o uređaju sa kojeg se web stranici pristupa kako bi zaključio radi li se o čoveku ili robotu. Prvi korak ka potpuno nevidljivoj identifikaciji napravljen je lansiranjem Android API-ja, koji će autori web stranica moći reCAPTCHA-u iskoristiti za automatsko prepoznavanje ljudi sa Android uređajima.

Posetioci tako prilagođenih web stranica na kojima je potrebno dokazati da niste robot, ako na njih dođu preko Android-a, neće niti znati da su prošli Turingov test. Google-ov servis će u pozadini odraditi analizu i procenu rizika, te omogućiti daljnje korištenje web stranica i usluga ljudskim posetiocima. Iz Googlea najavljuju da će ista mogućnost uskoro stići i na iOS platformu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.