Oko 70% Android aplikacija krši privatnost korisnika


Kompanija Lumen Privacy Monitor sprovela je istraživanje o tome u kojoj meri mobilne aplikacije za operativni sistem Android poštuju privatnost korisnika. U istraživanju je ispitano 5000 aplikacija koje su u razdoblju od 2015. godine pa do danas zabeležile barem 1600 instalacija.

Pritom je utvrđeno da barem 7 od 10 aplikacija koristilo sistem koji ima funkciju prikupljanja i deljenja ličnih podataka korisnika. Kompanija Lumen Privacy Monitor bila je u stanju da otkrije s kime podatke dele sporne aplikacije, u 70% slučajeva radi se o različitim kompanijama koje onda s tim podacima mogu činiti šta god žele.

Sistem dozvola uveden u operativnom sistemu Android 6.0 Marshmallow omogućava korisnicima da urede prava za svaku pojedinu aplikaciju, ali to čini se nije dovoljno kako bi se ograničilo curenje ličnih podataka (koji mogu biti prikupljeni prilikom surfovanja Internetom bez dozvole korisnika).

Stoga u Lumen Privacy Monitoru daju klasični savet, oprez kod instalacije aplikacija. Sumnjivim se mogu pokazati jednostavne aplikacije kao što su, na primer, aplikacije koje služe kao dodatna lampa, a od korisnika traže naizgled za njih nepotrebne podatke kao što su korisnikovi kontakti ili podaci o njegovim aktivnostima na Internetu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.