Qualcomm: Funkcionalni senzori otisaka prstiju smešteni ispod ekrana


Na ovogodišnjoj konferenciji Mobile World Congress Shanghai američki Qualcomm konačno je predstavio funkcionalnu tehnologiju senzora otisaka prstiju smeštenih ispod samog ekrana. Tačnije, reč je o platformi nazvanoj Qualcomm Finger Print Sensors koja pokriva širok spektar uređaja od onih entry-level klase pa sve do budućih flagshipova.

Za high-end uređaje smeštaj senzora otisaka prstiju ispod ekrana moguć je zahvaljujući upotrebi ultrasoničnog senzora, uz određena ograničenja, kao što je tip ekrana (tehnologija radi isključivo na OLED ekranima) i debljina ekrana (maksimalno 1200 mikrometara).

U odnosu na tradicionalne senzore otisaka prstiju, novi senzor osim smeštaja ispod ekrana nudi i mogućnost praćenja otkucaja srca te merenja protoka krvi u žilama. Još jedna od prednosti ovakvih senzora smeštenih ispod ekrana je i lakša proizvodnja vodootpornih mobilnih uređaja. Prvi uređaji temeljeni na ovoj tehnologiji očekuju se na tržištu na leto sledeće godine.

Osim spomenute tehnologije senzora ispod ekrana, predstavljana su i još dva bazična senzora otisaka prstiju takođe bazirana na ultrasoničnoj tehnologiji. Oni se mogu smestiti direktno ispod metalnog kućišta ili pak ispod stakla (ne i ispod ekrana). Prvi uređaji temeljeni na ovim senzorima očekuju se na tržištu početkom sledeće godine.

Na kraju treba naglasiti da je Qualcomm Finger Print Sensors platforma u potpunosti samostalna te za rad ne zahtjeva prisustvo Qualcomm-ovih čipova, što američku tvrtku u budućnosti čini potencijalnim velikim igračem na tržištu senzora otisaka prstiju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.