Razbijena mreža prodaje podataka iPhone korisnika na crnom tržištu


Kineske vlasti objavile su informaciju kako su razbile mrežu kriminalaca koji su bez ikakve dozvole prikupljali lične podatke korisnika Apple-ovih iPhone uređaja te ih potom prodavali na tamošnjem crnom tržištu.

Spomenutu mrežu činili su nekolicina zaposlenih u kompanijama koje su direktni dobavljači Apple-ovih proizvoda ili su to pak tvrtke za outsourcing koje sarađuju sa Apple-om. Takvi zaposleni u određenom trenutku su imali pristup bazama podataka koje sadrže osetljive korisničke podatke, što su iskoristili za sticanje materijalne koristi.

Među prikupljenim podacima korisnika nalazila su se korisnička imena, brojevi telefona i Apple ID nalozi koji su potom prodavani za crnom tržištu s pojedinačnom cenom podataka koja se kretala od 1,5 do otprilike 12 američkih dolara, zavisno od vrste podatka.

Prodajom na crnom tržištu grupa je ukupno prikupila oko 7,36 miliona američkih dolara. Kineske vlasti nisu objavile da li se krađa podataka odnosila samo na kineske korisnike Apple-ovih proizvoda ili na korisnike izvan Kine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.