Recenzija: Huawei P10 Plus


Na ovogodišnjem MWC-u dosta prašine podigao je i Huawei P10 Plus, koji je napokon stigao na test. Originalni Huawei P10 testirali smo još u aprilu, a prošlog meseca i Huawei P10 Lite, nadamo se da ste te recenzije već pročitali. Red je došao na veći i nešto jači model.

P10 Plus prvenstveno je namenjen onima koji žele eleganciju, ali im je P10 mali. On se s druge strane, dovoljno razlikuje od Mate 9, koji je robusniji i osetno veći.

P10 Plus se veličinom smestio između P10 i Mate 9, ali je po mnogo čemu isti kao manj brat. Ipak, određene razlike postoje, otkrivamo ih u nastavku, zajedno s našim utiscima.

Specifikacija
- Ekran: 5,5″ IPS-NEO LCD 2560 x 1440, 540 ppi gustoća
- SoC: HiSilicon Kirin 960
- CPU: 4x Cortex-A73 2,4 Ghz + 4x Cortex-A53 1,8 Ghz
- RAM: 6 GB
- Interna memorija: 128 GB, proširiva microSD karticama
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth, USB OTG, NFC, IR, 2G, 3G, 4G
- Kamera: 20 MP mono + 12 MP RGB f/1.8, OIS, Dual LED, 4K
- Prednja kamera: 8 MP f/1,9
- Baterija: 3750 mAh
- Operativni sistem: Android 7.0 Nougat

Plus
- Elegantno metalno kućište
- Odličan ekran
- Stereo zvičnici

Minus
- Delimično vodootporan
- 4K video se snima u nestandardnom formatu

Dizajn i kućište

Po dizajnu, Huawei P10 Plus se ne razlikuje od svog manjeg brata, ali je od njega vidljivo veći. I pored toga što ima klasičan dizajn, koji dosta liči na iPhone i desetine drugih telefona, ipak je u velikoj meri elegantan, a kućište tanko, što osigurava jednostavno i prijatno rukovanje. Ipak, za razliku od iPhone-a, nudi bolji odnos ekrana i okvira, što se takođe primeti već na prvi pogled.

Test model stigao je u srebrnoj boji kućišta i izgleda sjajno. Najbolje od svega je što se otisci prstiju ne vide, što se ne može reći za crni model.



Raspored tipki i komponenti je isti kao na P10, dakle ispod ekrana imamo čitač otisaka prstiju koji može biti i kapacitivna tipka, ukoliko ne želite da koristite softverske na ekranu. Kao na modelu P10, moguće joj je dodeliti sve tri navigacione funkcije, što zahteva određenu dozu privikavanja, posebno ako ste ranije koristiti neki Samsung ili iPhone. Podsetimo, jedan dodir vas vraća nazad, duži na početni ekran, a dvostruki otvara multitasking meni.

Čitač otisaka prstiju je izuzetno brz i vrlo precizan. Možete ga koristiti i za identifikaciju kod PayPal transakcija putem istoimene aplikacije, a funkcioniše slično kao na Samsung telefonima.



Na dnu kućišta nalazimo jedan spoljni zvučnik, USB-C i 3,5 mm ulaze, te mikrofon. Na levom boku imamo fioku za SIM i microSD kartice, na desnom tipku za uključivanje i podešavanje glasnoće, a na vrhu sekundarni mikrofon za redukciju buke, ali i infracrveni port, što je jedna od stavki koje P10 Plus razlikuju od manjeg modela. Iznad ekrana imamo uobičajenu telefonsku slušalicu, ali ova u sebi krije i drugi zvučnik, što znači da je Huawei P10 Plus zapravo stereo uređaj, za razliku od običnog P10.

Huawei P10 Plus je u suštini lepo dizajniran elegantni telefon, a možemo slobodno reći i dosta kompaktan sa svojim 5,5-inčnim ekranom, jer će vam u ruci bolje ležati nego iPhone 7 Plus, na koji dosta liči.



Huawei P10 Plus ima svega 7mm debelo kućište, što ga svrstava u najtanje u svojoj kategoriji. S druge strane, nije u potpunosti vodootporan, što se u 2017. godini jednostavno nije smelo dogoditi, budući da konkurencija tu karakteristiku sada nudi kao standard. Ipak, ono što ovaj razlikuje od manjeg brata P10 je otpornost na prskanje sa IPX3 sertifikatom. Znači, uređaj ne smete uranjati u vodu niti ga ispirati vodom, ali zato mu se ništa ne bi trebalo dogoditi ako pokisne ili ga slučajno polijete.


Ekran

Ukoliko volite telefone sa većim ekranima, Huawei P10 Plus bi mogao da bude vaš izbor pre neko obični P10. Za razliku od manjeg brata koji dolazi sa 5,1” i 1080p ekranom, Huawei P10 Plus raspolaže sa 5,5 inča i QHD rezolucijom (2560 x 1440 točaka), koja mu osigurava gustoću od visokih 540 ppi.

Sasvim je jasno da će vam ovakva rezolucija trebati samo u slučaju ako ga koristite u nekom od VR uređaja, inače je 1080p sasvim dovoljna. Ekran je izrađen IPS-NEO tehnologiji i kao takav nudi izvrstan prikaz boja i kontrast. Isto vredi i za čitljivost na dnevnom svetlu, koja definitivno nije u vrhu ponude, ali će sasvim sigurno zadovoljiti veliku većinu korisnika.

Treba spomenuti da je, uprkos Gorila Glass zaštiti, Huawei preko ekrana stavio i foliju koja ovde ona na neki način nadomešćuje i oleofobni premaz, koji je bio kamen spoticanja u manjem modelu.

Hardver

U ovom delu nema velikih razlika u odnosu na osnovni model. P10 Plus pokreće Hisilicon Kirin 960 procesor iz Huawei-jeve sopstvene radionice, kojeg možemo svrstati u istu generaciju sa Snapdragon-om 820, odnosno 821.

Naš model na testu dolazi sa čak 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, ali već smo videli da je i 4 GB sasvim dovoljno, što znači da ovde ima više "lufta" što je svakako za pohvalu i dobra je investicija u budućnost, kada će aplikacije postati zahtevnije.

Tako Huawei P10 Plus radi glatko i sa lakoćom obavlja najzahtevnije zadatke, što uključuje napredne grafičke igre, u kombinaciji s većim brojem otvorenih aplikacija.

Kao što je već rečeno, Huawei P10 Plus, za razliku od manjeg brata, dolazi s dva spoljna zvučnika, čime si je osigurao titulu stereo uređaja. Drugi zvučnik se nalazi u telefonskoj slušalici, dakle dovoljno daleko od donjeg, kako bi zajedno stvorili solidan stereo doživljaj. Sami zvučnici su dosta glasni, ali postoje i glasniji.

Povezivanje

Za Huawei P10 Plus, prijem signala ni u područiju slabije pokrivenosti nije problem. Jačina telefonske slušalice je na zavidnom nivou, iako je ne možemo svrstati u najglasnije na tržištu. Isto vredi i za spoljni zvučnik, koji se nalazi na dnu kućišta.

Uređaj za povezivanje kablom koristi USB-C konektor, ali samo sa USB 2.0 brzinama prenosa podataka. Što se tiče frekvencija, ne trebate brinuti jer je P10 prilagođen EU tržištu i svim 3G i 4G spektrima koji su ovde u upotrebi. Spomenimo LTE Cat 12, dakle podržane su teoretske brzine do 600 Mbps download i 150 Mbps upload.

IR portom biće zadovoljni oni koji su izgubili daljinski ili samo žele da se malo našale na odeljenju tehnike u prodavnici.

Čitač otisaka prstiju, sada postavljen na prednju stranu je jedan od bržih i preciznijih na tržištu. Radi dosta dobro, a videli smo da se može koristiti i umesto navigacionih tipki. FM Radio ipak nije podržan.

Softver

Huawei P10 Plus ne donosi nikakve promene po putanju softvera u odnosu na manjeg brata. Huawei P10 Plus tako dolazi sa Android-om 7.0 Nougat, a preko njega donosi tradicionalnu EMUI nadogradnju interfejsa, ovde u verziji 5.1.

Vizuelne izmene su dosta sitne, ali zato Huawei-jeva EMUI 5.1 nadogradnja interfejsa donosi značajne novosti ispod haube. Tako je na raspolaganju novi RAM managment, koji za svaku aplikaciju alocira nešto više memorije nego što je uobičajeno, čime se ona duže zadržava u memoriji i kasnije brže pokrene. U teoriji to izgleda tako, ali u praksi neko bitno povećanje nije vidljivo, jer je za to potrebno nešto duže korišćenje.

Novost u odnosu na starije verzije EMUI interfejsa, poboljšan je i odaziv na dodire i geste. Naime, Huawei je ovdje uveo "Ultra response" funkciju, koja dodire registruje brže, a time i brže reaguje. Verovatno vam je već poznato da zadata podešavanja EMUI interfejsa ne prikazuju poseban meni sa aplikacijama, već ih sve drži na početnim ekranima. Ukoliko ipak želite da ga koristite, moraćete ga omogućiti u podešavanjima. Nadogradnju je doživela i galerija, koja sada nudi grupisanje fotografija po uzoru na Google-ovu Photos aplikaciju, a omogućava i kreiranje kratkih animacija po uzoru na već postojeća rešenja drugih proizvođača.

EMUI donosi i pomoćnu virtelnu tipku koju možete smesiti na bilo koju ivicu ekrana, a sadrži tri standardne navigacione tipke, prečicu za čišćenje cachea i brzo zaključavanje.

Od dodatnih aplikacija, na uređaju se nalaze Facebook, Instagram, TripAdvisor i Booking.com, ali ako ih ne koristite, možete ih deinstalirati. Tu je još i nekolicina Huawei-jevih uslužnih aplikacija, koje vam isto tako mogu biti od koristi, ali ih ne možete deinstalirati.

U suštini, softver radi lepo i fluidno, što je možda najbitnije. Sam izgled će se nekima svideti, a nekima, kao npr. nama neće. Srećom, uz neku drugu temu to je moguće poporaviti.

Kamera

Huawei nastavlja saradnju sa Leica-om, pa tako i P10 Plus, kao originalni P10, donosi na poleđini dve kamere koje bi trebale da donesu najbolje iskustvo korišćenja. Jedna kamera je standardna kolor 12 MP, dok je druga crno-bela sa rezolucijom od 20 MP. Još u recenziji P10 objasnili da je svrha crno-belog senzora da osigura što veću količinu svetla, budući da ne sadrži Bayerov filter, inače prisutan na kolor kamerama.

Razlika u odnosu na kameru običnog P10 postoji. Videli smo da P10 dolazi sa f/2,2 otvorom blende, dok P10 Plus raspolaže sa čak f/1,8, što u kombinaciji s crno-belim senzorom obećava još više svetla u uopšteno lošijim uslovima. Pored toga, na ovoj kameri je postignuto i bolje izoštravanje uglova, a poboljšan je i Bokeh efekt, predstavljen još na prošlogodišnjem modelu Huawei P9.

Kombinacija dve kamere radi na način da crno-bela donosi dovoljnu količinu svetlosti i detalja, dok kamera u boji osigurava – boju. Te dve fotografije se digitalnom obradom sklope u jednu, što na kraju daje vrlo dobar rezultat. Naravno, ukoliko to želite, možete okinuti i samo crno-belu fotografiju.



To ćete postići odabirom načina snimanja do kojeg se dolazi povlačenjem prsta po ekranu, dakle gestom. Tu možete odabrati klasični automatski način, crno-beli, video, HDR, panoramu, noćni način, time-lapse, usporeno snimanje, skeniranje dokumenata, ali i koristiti razne softverske dodatke kao što je npr. vodeni žig.

Treba naglasiti da je kamera opremljena i optičkom stabilizacijom, što će se najviše osetiti kod snimanja videa.

Što se tiče kvaliteta fotografija u idealnim uslovima, treba reći da je u zadnjih par godina zaista teško naći smartphone koji proizvodi loše fotografije, osim eventualno onih u nižim cenovnim razredima. Iako i tu postoji razlika u dinamičkom rasponu, obradi boja i sl., s gornjom konstatacijom će složiti većina korisnika. Upravo zato se bitke sada vode u lošijim uslovima osvetljenja, gde situaciju diktiraju detalji poput veličine senzora, otvora blende i sl. Već smo rekli da Huawei ovdje ide s dodatkom crno-bele kamere koja sama po sebi na sebe prima više svetla, ali je dodatno povećao i otvor blende, koji sada iznosi f/1.8, umesto f/2.2 na P10. Veće razlike u osvetljenosti noćnih fotografija i uopšteno lošijim uslovima, nema, ali im je smanjena ISO vrednost, a to znači da će po pravilu sadržavati manje šuma i više detalja.

Poboljšan je Bokeh efekt, koji je na prošlogodišnjem modelu često bio predmet marketinških kampanja. Sada su uglovi bolje izračunati, manje je grešaka, ali nemojte zaboraviti da stvar ne funkcioniše na razdaljinama većim od 2 metra.

Kombinacijom različitih uglova sočiva i svih ostalih aspekata kamere, Huawei je ovde izveo i "optičko" povećanje, odnosno zoom, koji do 2x zaista nema gubitaka u kvalitetu. Možete da zumirate i 3x, ali tada budite spremni na kompromise. Kad je kvalitet videa u pitanju, zaista nemamo što prigovoriti, barem kad su 1080p i manje rezolucije u pitanju. Naime, za snimanje 4K videa, P10 Plus, isto kao P10 i Mate 9, koristi H.265 kodek koji još uvek nije podržan od strane nekih video playera, a posebno ne online video servisa kao što je YouTube. Prednja 8 MP kamera takođe pravi kvalitetne fotografije, a budući da je namenjena selfijima, sadrži i filter za ulepšavanje.




Baterija

Kapacitet baterije Huawei P10 Plus telefona je 3750 mAh, što je bitno povećanje u odnosu na 3200 mAh koliko ima manji brat, P10. To je, slobodno možemo da kažemo, odličan rezultat s obzirom na malu debljinu kućišta.

Ipak baterija i dalje mora da pokreće zahtevan procesor, ali i QHD rezoluciju ekrana. To znači da spektakularne rezultate po pitanu autonomije ne treba očekivati, već kao i kod velike većine drugih uređaja iz ove kategorije.

Baterija je, dakle, tek prosečna, dovoljna za jednodnevno korišćenje kao i kod običnog P10. Ako ste baš zahtevniji korisnik, dakle ako uređaj koristite intenzivno, punjač bi vam mogao zatrebati i u popodnevnim satima. Iako se generalno ne radi o ispodprosečnoj autonomiji, mogla je da bude i bolja.

Kao i svaki drugi uređaj, Huawei P10 nudi uobičajene programe štednje baterije, kao i brzo punjenje, koje je sada polako postaje standard i u nižim cenovnim razredima.

Utisak


Sa P10 i P10 Plus, Huawei je napravio odličan posao. Možda ste primetili da ovi telefoni nemaju nekih bitnijih mana, a da li je to dovoljno za postizanje uspeha? Kao autor, moram da budem malo subjektivan u ovom delu i kažem - ne. Zašto?

Ukoliko volite telefone koji liče na iPhone, sve je okej, P10 je za vas. Ipak, ukoliko niste iz te grupe, ili bi radije kupili pravi iPhone, P10 nije za vas iz prostog razloga. Ove godine, konkurecija je jača nego ikas. Galaxy S8 i LG G6 donose mnogo inovativniji dizajn, a usput Galaxy S8 i Galaxy S8+ imaju trenutno najjači procesor. Ne treba zaboraviti ni HTC koji je ušao u trku sa svojim U11 telefonom koji možete da "stiskate".

Konkurencija je, dakle, dosta jaka. Iako su, P10 i P10 Plus objektivno odlični, činjenica je da nema baš puno razloga za njihovu kupovinu, odnosno, ne donose ništa specijalno u odnosu na konkurenciju. Takođe, smatram da, ko daje 700 evra nije mu problem da da 800 za drugi flagship. Huawei jeste izgradio ime, i veći je od Xiaomi-ja koji flagshipe prodaje za 350-400 evra, ali ne nudi ništa više od onoga što smo videli.

P10 i P10 Plus već sada postižu sjajne prodajne rezultate, ali činjenica je da im konkurencija oduzima jako veliki deo kolača baš zbog nedostataka nekih sitnih (pa i krupnih) inovacija koje su ove godine drugi proizvođači ubacili u svoje telefone.

Da zaključimo, odličan telefon, ali previše običan u odnosu na konkurenciju. Ako vam to odgovara, onda je sve okej, ali ali ako želite nešto "ekstra", onda konkurencija ima bolji odgovor. Slobodno se može zaključiti da je P10 Plus namenjen klasičarima kad je u pitanju dizajn i zahtevnima po pitanju performansi.

Uređaj na test ustupio: Huawei Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
4
  1. Bane kaže,

    Kupio sam obican P10 i bas sam zadovoljan, moja preporuka


  2. Анониман kaže,

    fotografije nocu nisu nesto, stvarno sam ocekivao vise


  3. Анониман kaže,

    I ja se pitam cemu P10 plus pored S8 :)


  4. Анониман kaže,

    testirajte neki jeftiniji telefon iz ponude operatera :)


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.