Ruske tajne službe u borbi protiv Telegram-a


Ruska državna bezbednosna agencija FSB prozvala je ruski servis za trenutnu razmenu poruka Telegram. U FSB-u ističu kako se radi o servisu koji teroristima omogućava nesmetanu komunikaciju zahvaljujući implementaciji napredne kriptografske zaštite.

Kao primer "opasnosti" Telegram-a ističe se slučaj terorističkog napada u podzemnoj železnici u Sankt Petersburgu 3. aprila ove godine kada je smrtno stradalo 15 osoba. Bombaš samoubica je isplanirao napad sa svojim saradnicima koristeći upravo Telegram. Takođe, ističe se kako je Telegram prvi izbor terorista koji deluju u Rusiji kada se radi o aplikacijama za trenutno slanje poruka.

Federalna služba za nadzor komunikacija Roskomnadzor je pak upozorila Telegram da će blokirati njegov rad ukoliko se ne ispune određeni zahtevi kao što je skladištenje sve ostvarene komunikacije preko servisa, ostvarenje uslova za trenutno dekriptovanje poruka na zahtev ruskih vlasti i registracija Telegrama kao servisa za "širenje informacija".

Telegram uporno odbija da učini sve navedeno, a stigla je i reakcija na tvrdnje iz FSB-a. Osnivač Telegram-a Pavel Durov tako ističe "ako se želite obraniti od terorizma zabranama moraćete da blokirate čitav Internet".

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.