Bitcoinom je sve teže plaćati online


Američka finansijska i investiociona kuća Morgan Stanley objavila je svoju analizu tržišta bitcoina, koje u poslednje vreme dobiva na popularnosti, a sama virtuelna valuta i na vrednosti. Iako je bitcoin od početka godine više nego udvostručio svoju vrednost (trenutno se kreće na oko 2.400 dolara) analitičari su uvideli da ga sve manje internet prodavnica priznaje kao sredstvo plaćanja. Prošle godine to je činilo tek 5 od 500 vodećih webshopova, dok je sada taj broj spao na tek njih 3.

Prema tome, zaključuje Morgan Stanley, bitcoin se nije utvrdio kao prava, legitimna valuta, nego ostaje tek finansijski instrument koji privlači investitore i spekulante. Ceo sistem bitcoina i mogućnost da se on iskoristi kao sredstvo plaćanja ostali su u senci činjenice da se na velikim fluktuacijama njegove cene može dobro zaraditi – a spekulante je lakše nego trgovce "nagovoriti" na prihvatanje bitcoina.

Trgovci, očekivano, nisu oduševljeni velikom volatilnošću vrednosti valuta s kojima rade, a problem im stvara i sporo sprovođenje transakcija u poređenju sa klasičnim online plaćanjima. S druge strane, iako bitcoin nije doživeo široku primenu, analitičari smatraju da bi brojni trgovci mogli imati velike koristi prihvate li koncept blockchaina kako bi unapredili razne aspekte svoga poslovanja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.