CopyCat malware zarazio 14 miliona Android uređaja


CopyCat je zloćudna aplikacija specifično namenjena pametnim telefonima temeljenim na operativnom sistemu Android, s time da je primarno namenjen uređajima temeljenima na Android 5.0 i starijima.

Najviše infekcija ovom zloćudnom aplikacijom zabeleženo je kod korisnika Android uređaja u Aziji (veruje se da je stvoren u Kini), međutim infekcija se, prema svemu sudeći, preselila i na uređaje u SAD-u i Kanadi. Prema kompaniji Check Point, trenutno je CopyCat-om zaraženo oko 14 miliona Android uređaja, od čega je 280 hiljada inficiranih uređaja zabeleženo u SAD-u, a 381 hiljadu u Kanadi.

CopyCat na mobilne uređaje dolazi na već dobro poznat način, putem raznih aplikacija na neslužbenim prodavnicama Android aplikacija. Nakon što se nađe na mobilnom uređaju, CopyCat prikuplja informacije o zatečenom sistemu te se preuzimaju dodatne zloćudne aplikacije radi rootovanja inficiranog uređaja.

CopyCat takođe služi generisanju finansijskih sredstava s obzirom da s vremena na vreme na inficiranom uređaju prikazuje svoje reklame. Autori CopyCata do sada su navodno ostvarili profit od 1,5 miliona američkih dolara (od 4,9 miliona instalacija CopyCata i 100 miliona prikazanih reklama).

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.